Enig artikel:
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 18 februari 2025 goed.
Artikel 1 Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Vinciane Cardinael Maxence Couplet Olivier De Veirman Carel Edwards Marie-France Constant Bertrand Waucquez Karina Putineanu Nathalie Woitrin Sophie de Lichtervelde Siska Hallemeesch Johan Forton Anja Vermeulen Françoise Devleeschouwer Elisabeth d'Ursel Isabelle Fouarge Olivier Neirynck Pierre Simon Olivier Joris Ludovica Massimo Carine Pin Alain Van Herck aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Artikel 2 Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Vinciane Cardinael Bertrand Waucquez Maxence Couplet Karina Putineanu Marie-France Constant Nathalie Woitrin Olivier De Veirman Sophie de Lichtervelde Johan Forton Carel Edwards Olivier Joris Elisabeth d'Ursel Olivier Neirynck Isabelle Fouarge Françoise Devleeschouwer Pierre Simon Alain Van Herck Ludovica Massimo Carine Pin aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 17 december 2019 op te heffen.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist om het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goed te keuren:
Huishoudelijk reglement – gemeenteraad
Hoofdstuk I - Bijeenroeping
Artikel 1 (art. 18-20 DLB)
§1. De gemeenteraad vergadert minstens tienmaal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheden behoren het vereisen.
De data waarop de vergaderingen plaatsvinden, worden in de mate van het mogelijke ten laatste de eerste vergadering van het jaar vastgelegd.
§2. De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en de wijze van vergaderen en stelt de agenda van de vergadering op, die in ieder geval de punten bevat die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.
§3. De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:
- Een derde van de zittinghebbende leden;
- Het college van burgemeester en schepenen;
- Een vijfde van de zittinghebbende leden als 6 weken na datum van de vorige gemeenteraad de raadsleden nog niet bijeengeroepen zijn. Die periode van 6 weken wordt geschorst van 11 juli tot 15 augustus;
- De burgemeester als de door de burgemeester voorgestelde agenda uitsluitend betrekking heeft op de bevoegdheden van de burgemeester.
In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter.
De aanvraag moet ondertekend zijn door minstens het vereiste aantal raadsleden en moet tijdig ingediend worden zodat de voorzitter de oproepingstermijnen, bepaald in artikel 2 §1 van dit reglement, kan nakomen.
De voorzitter roept de vergadering bijeen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.
Artikel 2 Termijn (art. 20 DLB)
§1. De oproeping wordt ten minste acht kalenderdagen voor de dag van de gemeenteraadsvergadering aan de raadsleden bezorgd via het programma meeting.mobile en per e-mail. Indien dit omwille van technische redenen onmogelijk zou zijn, zal de oproeping in papieren versie aan huis worden bezorgd. In deze gevallen zullen de dossiers ter inzage liggen op het secretariaat.
§2. De oproeping vermeldt in ieder geval de plaats en de wijze van vergaderen, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
§3. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van de oproepingsperiode zoals vermeld in §1 worden afgeweken.
Artikel 3 Aanvullende agendapunten (art. 21 DLB)
§1. Raadsleden kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Ze bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing per e-mail aan de algemeen directeur en het secretariaat via secretariaat@kraainem.be, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college van burgemeester en schepenen als orgaan, kan gebruik maken van deze mogelijkheid.
Een aanvullend punt moet aan volgende criteria voldoen om ontvankelijk te zijn:
- Het dient volgende onderdelen te bevatten:
● Feiten en context;
● Juridische gronden;
● Verplichte adviezen;
● Financiële gevolgen.
- Voorstel tot beslissing (“De gemeenteraad beslist om…”).
- Het moet voor iedereen begrijpelijk zijn.
§2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, onmiddellijk mee aan de raadsleden, samen met de bijhorende toegelichte voorstellen. Dit gebeurt op de manier zoals beschreven in artikel 2 §1 van dit reglement.
Hoofdstuk II - Fysiek, digitaal of hybride vergaderen
Artikel 4
§1. In uitzonderlijke omstandigheden kan de gemeenteraad een digitale vergadering houden.
Bij een digitale vergadering dient aan volgende voorwaarden voldaan te worden:
- ieder lid heeft afzonderlijk digitaal toegang tot de beraadslaging en de stemming;
- de leden zijn zichtbaar en hoorbaar op een wijze waardoor hun identiteit kan worden vastgesteld;
- bij een stemming over een onderwerp waarvoor geen geheime stemming is voorgeschreven, maakt ieder lid dat aan de vergadering deelneemt, zijn stem uitdrukkelijk kenbaar. De voorzitter controleert de authenticiteit van de uitgebrachte stem en maakt de uitslag onmiddellijk bekend. Bij een geheime stemming wordt de stemming op zodanige digitale wijze georganiseerd dat de voorzitter de authenticiteit van de uitgebrachte stem kan controleren, waarbij een geheime stem niet herleid kan worden tot het lid dat de stem heeft uitgebracht. De voorzitter maakt de uitslag onmiddellijk bekend.
- om aan de vereisten van openbaarheid te voldoen, moet de digitale vergadering gestreamd worden zodat de bevolking op afstand via een audiovisuele verbinding kan volgen.
§2. In uitzonderlijke omstandigheden waarbij het raadslid niet fysiek aanwezig kan zijn maar wel beschikbaar is (bv. ziekte) kan de gemeenteraad een hybride vergadering houden. Het raadslid in kwestie dient de voorzitter en het secretariaat hiervan minstens 24 uur op voorhand op de hoogte te brengen.
Bij een hybride vergadering dient aan volgende voorwaarden voldaan te worden:
- ieder lid heeft afzonderlijk digitaal toegang tot de beraadslaging en de stemming;
- de leden die digitaal deelnemen aan de vergadering kunnen volgen via een audiovisuele liveverbinding;
- de leden zijn zichtbaar en hoorbaar op een wijze waardoor hun identiteit kan worden vastgesteld;
- bij een stemming over een onderwerp waarvoor geen geheime stemming is voorgeschreven, maakt ieder lid dat aan de vergadering deelneemt, zijn stem uitdrukkelijk kenbaar. De voorzitter controleert de authenticiteit van de uitgebrachte stem en maakt de uitslag onmiddellijk bekend. Bij een geheime stemming wordt de stemming op zodanige digitale wijze georganiseerd dat de voorzitter de authenticiteit van de uitgebrachte stem kan controleren, waarbij een geheime stem niet herleid kan worden tot het lid dat de stem heeft uitgebracht. De voorzitter maakt de uitslag onmiddellijk bekend.
§3. De agenda wordt digitaal verstuurd en vermeldt uitdrukkelijk dat het gaat om een digitale of hybride vergadering.
§4. Via secretariaat@kraainem.be kunnen de leden van de gemeenteraad laten weten of ze nog toelichting wensen bij bepaalde agendapunten en of er opmerkingen zijn.
§5. Onder uitzonderlijke omstandigheden die kunnen toelaten om digitaal of hybride te vergaderen wordt verstaan:
- in geval van een algemene gezondheids- en of veiligheidscrisis (bijvoorbeeld pandemieën, terreurdreiging, …)
- door een onvoorziene gebeurtenis waardoor de raad niet kan bijeenkomen op de voorziene locatie (bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden, overstroming, betoging, raadszaal die onverwacht fysiek niet toegankelijk is, …);
- als een dringende noodzakelijke of spoedeisende beslissing van de raad nodig is die niet kan wachten tot agendering op de eerstvolgende geplande raad of vergadering en het redelijk aanneembaar is dat er anders geen aanwezigheidsquorum kan worden gehaald. Dit wordt gekoppeld aan een voorafgaande instemming van een meerderheid van de raadsleden.
Hoofdstuk III - Openbare of besloten vergadering
Artikel 5 (art. 28 DLB)
§1. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.
§2. De vergadering is niet openbaar indien:
1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering.
2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in gesloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.
De vergaderingen over de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.
Ingeval de gemeenteraad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, wordt de hoorzitting in het openbaar gehouden, indien de betrokkene hierom verzoekt.
Artikel 6 Besloten vergaderingen (art. 28 DLB)
De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.
Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.
Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet worden behandeld, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten vergadering, alleen met dat doel, worden onderbroken.
Artikel 7 Geheimhouding besloten vergadering
De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.
Hoofdstuk IV - Informatie voor het publiek
Artikel 8 (art. 22 DLB)
§1. Plaats, dag, uur en agenda van de gemeenteraadsvergadering worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de website van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering. Deze bekendmaking wordt gecommuniceerd via de communicatiekanalen van het lokaal bestuur.
§2. Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.
§3. In spoedeisende gevallen wordt de agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld en steeds vóór aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.
§4. De beslissingen van de gemeenteraad worden binnen de tien dagen nadat ze genomen werden door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website conform de artikels 285 tot en met 287 van het decreet lokaal bestuur.
Hoofdstuk V - Informatie voor de raadleden
Artikel 9 Terbeschikkingstelling dossiers (art. 20 en 249 DLB)
§1. Elk raadslid heeft toegang tot het digitaal archief van de vergaderingen van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en schepenen (meeting.mobile).
De login en de beveiligingssystemen voor authenticatie van het raadslid zijn strikt persoonlijk en mogen niet aan derden worden doorgegeven. De toegang tot het programma meeting.mobile geldt voor de duur van het mandaat. De raadsleden ontvangen bij hun eedaflegging de richtlijnen informatieveiligheid waarin dit gedetailleerd besproken wordt.
§2. De raadsleden kunnen via het programma meeting.mobile kennisnemen van:
- de agenda van de gemeenteraad;
- de ontwerpbesluiten van de gemeenteraad en hun bijlagen;
- de besluiten van de gemeenteraad en hun bijlagen;
- de nog goed te keuren notulen van de gemeenteraad;
- de goedgekeurde notulen van de gemeenteraad;
- de besluiten van het college van burgemeester en schepenen en hun bijlagen;
- de goedgekeurde notulen van het college van burgemeester en schepenen.
§3. Het ontwerp van meerjarenplan, van wijziging van meerjarenplan en van jaarrekening wordt op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het wordt besproken aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd. De raadsleden kunnen op verzoek een geprinte versie krijgen op het gemeentelijk secretariaat.
Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.
Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden als vermeld in artikel 9 §1 van dit reglement.
§4. Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers vóór de vergadering van de gemeenteraad.
Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.
De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur. Vragen worden op dezelfde wijze beantwoord als ze gesteld worden, tenzij het raadslid en de algemeen directeur (of het aangewezen personeelslid) anders overeenkomen.
Artikel 10 Inzage (art. 29 DLB)
§1. De raadsleden hebben, ongeacht de drager, het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten betreffende het bestuur van de gemeente.
§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de raadsleden.
Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden als vermeld in artikel 9 §1 van dit reglement.
§3. De briefwisseling die gericht is aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de raadsleden.
§4. De raadsleden hebben steeds toegang tot volgende documenten die opgemaakt zijn tijdens de huidige bestuursperiode:
- De goedgekeurde notulen van de gemeenteraad;
- De goedgekeurde notulen van het college van burgemeester en schepenen;
- De goedgekeurde notulen van de beslissingen van de burgemeester;
- De goedgekeurde notulen van de beslissingen van de algemeen directeur;
- De adviezen uitgebracht door gemeentelijke adviesraden;
- De gemeentelijke reglementen en de algemene politieverordeningen;
- De adviezen van de raad voor maatschappelijk welzijn of het vast bureau aan de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen;
- De beslissingen van de deontologische commissie;
- De adviezen van de gemeentelijke adviesraden.
§5. Alle andere dossiers, stukken en akten die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente dan die vermeld in artikel 9 en artikel 11 §2 tot en met §3 van dit reglement, kunnen door de raadsleden op vraag geraadpleegd worden tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.
Hiervoor dienen de raadsleden een afspraak te maken met de algemeen directeur of de door hem aangewezen ambtenaar. Hierbij dienen zij via e-mail of per brief gericht aan de algemeen directeur duidelijk te vermelden welke dossiers of documenten zij wensen te raadplegen.
De algemeen directeur of de door hem aangewezen ambtenaar antwoordt uiterlijk 72 uren na ontvangst van de aanvraag. De gevraagde dossiers of documenten zullen steeds uiterlijk na acht werkdagen ter beschikking liggen van het raadslid.
De gevraagde stukken liggen één werkweek ter inzage van het raadslid. Indien het raadslid de stukken niet is komen raadplegen tijdens die week, wordt hij geacht af te zien van inzage, tenzij anders overeengekomen.
Ook als de inzage geweigerd wordt, antwoordt de algemeen directeur binnen dezelfde termijn via een e-mail met daarin de motivering waarom de inzage geweigerd wordt.
§6. De raadsleden kunnen via een gelijkaardige procedure en binnen gelijkaardige termijnen als in artikel 9 §4 van dit reglement een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De gevraagde afschriften worden digitaal ter beschikking gesteld. Aanvragen voor afschriften die kennelijk onredelijk zijn, kunnen gemotiveerd geweigerd worden.
Artikel 11 Bezoekrecht (art. 29 DLB)
De raadsleden hebben het recht de gemeentelijke inrichtingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken.
Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en uur. De algemeen directeur beantwoordt de aanvraag uiterlijk 3 werkdagen vóór het gewenste tijdstip van het bezoek.
Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.
Artikel 12 Vragen aan het college van burgemeester en schepenen (art. 31 DLB)
Raadsleden hebben het recht om schriftelijke en mondelinge vragen te stellen aan het college van burgemeester en schepenen over gemeentelijke aangelegenheden. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.
§2. Schriftelijke vragen zijn vragen die niet worden behandeld in de gemeenteraad omdat ze geen debat behoeven. Ze worden aan de algemeen directeur bezorgd met kopie aan de voorzitter van de gemeenteraad en het secretariaat (secretariaat@kraainem.be). Elke vraag vermeldt duidelijk dat het gaat om een schriftelijke vraag. Elke schriftelijke vraag wordt in het bulletin der schriftelijke vragen ingeschreven. De vraagsteller ontvangt een schriftelijk antwoord binnen de 30 dagen.
De vragen en de antwoorden op de schriftelijke vragen worden gebundeld per afgelopen periode en ter kennisgegeven aan de raadsleden op de gemeenteraad. Zij worden opgenomen in de notulen van de vergadering.
§3. Raadsleden hebben twee mogelijkheden om mondelinge vragen te stellen:
1. Ten laatste de werkdag voor de raadsvergadering kunnen de raadsleden via een e-mail aan de voorzitter, de burgemeester en de algemeen directeur hun mondelinge vragen bezorgen. In dat geval kan het raadslid de vragen mondeling stellen op de gemeenteraad en antwoordt de burgemeester of een schepen meteen.
2. Raadsleden kunnen hun mondelinge vragen ook stellen zonder deze via e-mail (tijdig) bezorgd te hebben. Het raadslid vraagt het woord wanneer het moment voor mondelinge vragen aangebroken is. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord door de burgemeester of een schepen.
De mondelinge vragen worden gesteld na afhandeling van de agendapunten van de openbare vergadering van de gemeenteraad waarover gestemd moet worden. Een mondelinge vraag mag dus geen inhoudelijk agendapunt zijn.
Is het conform artikel 5 §2 van dit reglement niet mogelijk de vraag te behandelen in het openbare deel van de vergadering, dan wordt die behandeld bij de start van het besloten deel.
Het recht om mondelinge vragen te stellen, mag leiden tot een debat over de betreffende aangelegenheid. Nadat de burgemeester of de bevoegde schepen zijn/haar antwoord geformuleerd heeft op de gestelde vraag, geldt er een tijdsduur van 5 minuten voor de daaropvolgende tussenkomsten. De voorzitter waakt over de tijdsduur van de tussenkomsten en kan, indien nodig, de interventie van een raadslid afbreken conform artikel 24 van onderhavig reglement of de tijdsuur verlengen.
Vragen over hetzelfde onderwerp worden samengevoegd. Een vraag die geen nieuwe elementen bevat ten opzichte van een eerder gestelde vraag en waarbij de omstandigheden waarop deze vraag betrekking heeft, ongewijzigd zijn, mag niet opnieuw worden gesteld in de loop van dezelfde zitting of tijdens de onmiddellijk erna volgende zitting.
Hoofdstuk VI - Quorum
Artikel 13 Aanwezigheidsregister
Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden, die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.
Artikel 14 Quorum (art. 26 DLB)
§1. De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden aanwezig is.
Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.
Indien tijdens de vergadering het quorum niet meer gehaald wordt, schorst de voorzitter de vergadering voor een kwartier. Stelt de voorzitter na de heropening vast dat er nog steeds niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te vergaderen, dan sluit de voorzitter de vergadering.
De agendapunten die niet afgehandeld zijn, worden hernomen bij de start van de eerstvolgende raadsvergadering. Ze worden ook op die wijze opgenomen in de agenda.
§2. De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede keer op de agenda voorkomen.
In deze tweede oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet lokaal bestuur overgenomen.
Hoofdstuk VII - Wijze van vergaderen
Artikel 15 Opening en sluiting (art. 24 DLB)
§1. De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.
§2. Op vraag van een raadslid, of op eigen initiatief, kan de voorzitter de vergadering schorsen als dat wenselijk is. De duur van de schorsing wordt bepaald door de voorzitter van de raad. Van deze schorsing wordt melding gemaakt in de notulen.
§3. Het laten deelnemen van derden aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen bepaald in het decreet over het lokaal bestuur en de reglementen van de gemeenteraad.
Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend.
De voorzitter kan derden uitnodigen. Derden kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming en mogen het besloten deel van de vergadering enkel bijwonen gedurende de toelichting die ze geven. De voorzitter bepaalt wanneer een derde tijdens de raad het woord krijgt.
Artikel 16 Agendapunten (art. 23 DLB)
§1. Bij aanvang van de zitting geeft de voorzitter kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.
De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.
§2. Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Artikel 17 Behandeling
Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad of er amendementen zijn op het voorstel van beslissing en welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
De voorzitter verleent het woord in volgorde van de aanvragen en, in geval van gelijktijdige aanvraag, op basis van de rangorde van de raadsleden.
Artikel 18 Verlenen en weigeren van het woord
§1. De voorzitter kan op elk moment in de vergadering het woord geven aan de algemeen directeur.
§2. Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.
§3. Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking wordt geschorst:
1) Om te vragen dat men niet zal besluiten;
2) Om de verdaging te vragen;
3) Om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;
4) Om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;
5) Om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;
6) Om naar het huishoudelijke reglement van de gemeenteraad te verwijzen.
Artikel 19 (Sub)amendementen
§1. Met een amendement kan de raad een besluit nemen dat afwijkt van het ontwerpbesluit.
Een amendement is een voorstel tot wijziging van de voorgestelde beslissing bij een agendapunt, zonder dat de voorgestelde beslissing daardoor fundamenteel verandert.
Wordt er twijfel geuit of het wel gaat om een amendement of een nieuw agendapunt, dan beslist de raad of het om een amendement gaat. Meent de raad dat dit niet het geval is, dan wordt het ingediende amendement als onbestaande beschouwd.
Een amendement wordt ingediend door één of meer raadsleden. De raad beslist uiteindelijk of het amendement wordt aangenomen of verworpen.
Als er amendementen zijn, worden zij bij voorkeur schriftelijk, digitaal en voor aanvang van de zitting bezorgd aan de voorzitter, de algemeen directeur en het secretariaat (secretariaat@kraainem.be) en uiterlijk tijdens de zitting. Ze worden mondeling toegelicht door de indiener wanneer die het woord krijgt.
§2. De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.
Artikel 20 Verloop van de debatten
Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve door de voorzitter voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.
Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.
Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.
Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging wordt geacht de orde te verstoren.
Raadsleden die tijdens de vergadering storende onderlinge gesprekken voeren, telefoneren of op andere manieren door hun gedrag de vergadering verstoren, worden geacht de orde te verstoren.
Artikel 21 Orde en handhaving
De voorzitter is belast met de handhaving van de orde tijdens de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.
Een raadslid die audiovisueel materiaal wenst te gebruiken (foto’s, Powerpoint, …) vraagt dit op voorhand aan de voorzitter, de algemeen directeur en het secretariaat (secretariaat@kraainem.be).
Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde wordt teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.
Wanneer de voorzitter een politiek standpunt wenst te verdedigen, moet hij tijdelijk het voorzitterschap verlaten en moet hij een plaatsvervangend voorzitter aanduiden die hem gedurende zijn tussenkomst en het mogelijk daaropvolgend debat zal vervangen.
Artikel 22
De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.
De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.
Artikel 23 Spreektijd van een raadslid
De spreektijd van het raadslid per interventie wordt beperkt tot vier minuten, tenzij de voorzitter hier anders over beslist. Het weerwoord van ditzelfde raadslid wordt beperkt tot 2 minuten, tenzij de voorzitter hier anders over beslist.
Artikel 24 Schorsing of sluiting van de vergadering
Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.
Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal of de digitale vergadering verlaten.
Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.
Artikel 25 Sluiten van de debatten
Nadat de raadsleden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.
Hoofdstuk VIII - Wijze van stemmen
Artikel 26 Volstrekte meerderheid (art. 33 DLB)
§1. Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.
§2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
Artikel 27 Stemming beleidsrapporten (art. 249 §3 en 4 DLB)
§1. De gemeenteraad stemt over het gemeentelijke deel van elk beleidsrapport.
Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor het maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor het maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor het maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
§2. De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.
In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over één of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na afzonderlijke stemming.
Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor het maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor het maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.
Artikel 28 Wijze van stemmen (art. 34 DLB)
§1. De leden van de gemeenteraad stemmen in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in artikel 28 §4 van dit reglement.
§2. Er zijn vier mogelijke werkwijzen van stemmen:
1° de stemming bij handopsteking;
2° de stemming per fractie;
3° de mondelinge stemming;
4° de geheime stemming.
§3. De raadsleden stemmen bij handopsteking behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.
§4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:
1° de vervallenverklaring van het mandaat van een raadslid en van een schepen;
2° de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, evenals de beëindiging van deze mandaten;
3° individuele personeelszaken.
§5. Nadat de voorzitter de stemming heeft geopend, is het tot het einde van de stemming verboden om een debat weer op gang te brengen.
Artikel 29 Stemming bij handopsteking
De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt: nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in artikel 17 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens welke raadsleden ja stemmen, neen stemmen of zich onthouden.
Het niet willen deelnemen aan de stemming wordt gelijkgesteld met een onthouding.
Elk raadslid kan slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken.
In geval van onthouding, heeft een raadslid het recht de reden van zijn onthouding uiteen te zetten, zonder echter het debat te heropenen.
Artikel 30 Stemming per fractie
De stemming per fractie geschiedt als volgt: nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in artikel 17 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens, aan de fractieleiders en de onafhankelijke raadsleden, welke fracties ja stemmen, neen stemmen of zich onthouden. De stemming wordt beschouwd als gelijkwaardig aan een mondelinge stemming.
In geval van onthouding, heeft een fractie het recht de reden van zijn onthouding uiteen te zetten, zonder echter het debat te heropenen.
Vanaf het moment dat één van de aanwezige raadsleden vraagt om een hoofdelijke stemming, wordt er overgegaan tot een hoofdelijke stemming.
Artikel 31 Mondelinge stemming (art. 33 en 34 DLB)
De mondelinge stemming geschiedt door elk raadslid ja, neen of onthouding te laten uitspreken.
In geval van onthouding, heeft een raadslid het recht de reden van zijn onthouding uiteen te zetten, zonder echter het debat te heropenen.
De voorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming.
Artikel 32 Geheime stemming
Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld, zodat het niet mogelijk is om aan de stembriefjes te zien welke pen er gebruikt is.
De raadsleden stemmen ja, neen of onthouding. De onthouding gebeurt bij een geheime stemming door het afgeven van een blanco stembriefje.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.
Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
Artikel 33 Stemming over kandidaten (art. 35 DLB)
Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.
Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.
Hoofdstuk IX - Notulen en zittingsverslag
Artikel 34 Vermeldingen notulen en zittingsverslag (art. 278 §1 DLB)
§1. De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen - zonder daarom in extenso de diverse tussenkomsten van de raadsleden weer te geven - en van het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthouden heeft.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§2. Er wordt een audio(visuele) opname gemaakt van de raadsvergadering die het zittingsverslag vervangt. De raadsvoorzitter brengt het publiek daarvan op de hoogte vlak voor de vergadering geopend wordt. De voorzitter geeft daarbij elke toehoorder de kans zich te verplaatsen naar een zone die niet gefilmd wordt. Nadat iedere toehoorder de kans gekregen heeft om zich te verplaatsen, wordt de gemeenteraad geopend.
De audiovisuele opname loopt zolang de openbare zitting doorgaat en wordt integraal bekendgemaakt samen met de notulen van de vergadering.
Wanneer de vergadering geschorst wordt, wordt ook de opname geschorst. Indien dat niet gebeurde, wordt de periode van schorsing geknipt uit de bekendgemaakte opname. Aan de opname van de vergadering zelf wordt niets gewijzigd, uitgezonderd het weghalen van privacygevoelige informatie die eigenlijk niet thuishoorde in de openbare zitting.
Wanneer door overmacht geen (volledige) opname plaatsgevonden heeft, wordt toch een zittingsverslag opgemaakt met in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden. Een raadslid kan in dat geval vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.
§3. Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 5 § 2 en artikel 6 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag van opgesteld.
Artikel 35 Opmaak en goedkeuring notulen en zittingsverslag (art. 32 DLB)
§1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§2. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de gemeenteraad gepubliceerd zoals in artikel 9 §2 van dit reglement.
§3. Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
De opmerkingen op de notulen worden bij voorkeur uiterlijk 5 dagen op voorhand en in ieder geval per e-mail bezorgd aan de algemeen directeur, ten einde een vlotte behandeling ervan tijdens de zitting te garanderen.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend.
§4. Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de aanwezige leden en de algemeen directeur ondertekend.
Artikel 36 Notulen van het college van burgemeester en schepenen (art. 50 DLB)
De notulen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen worden uiterlijk dezelfde dag als de vergadering van het college van burgemeester en schepenen, volgend op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen waarop de notulen werden goedgekeurd, gepubliceerd op meeting.mobile. De raadsleden worden op de hoogte gebracht van deze publicatie via e-mail.
Hoofdstuk X - Ondertekening van stukken
Artikel 37 (art. 279 §6 DLB)
§1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.
§2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.
§3. Volgende stukken worden getekend door de (adjunct-)algemeen directeur en personeelsleden van team vrije tijd:
- Het opstellen en afgeven van een vergunning voor taxi-of limousinedienst;
- Het ondertekenen van gebruikersovereenkomsten bij verhuur van alle gemeentelijke zalen.
Hoofdstuk XI - Gemeenteraadscommissies
Artikel 38 Oprichting van commissies (art. 37 DLB)
De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit raadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
De volgende commissies worden opgericht en belast met de voorbereiding van de gemeenteraadszittingen:
- Algemene financiering: subsidiëring, meerjarenplanning, financieel beleid, …;
- Bestuur: personeel & organisatie, organisatiebeheersing, ICT en databeheer, communicatie en participatie, onthaal, …;
- Openbare werken/mobiliteit: openbare werken, gemeentelijk wegennetwerk, verkeersinfrastructuur, …;
- Vrije tijd en welzijn: doelgroepenbeleid (jeugd, senioren, mindervaliden, …)sport, cultuur, evenementen, gezondheid, kinderopvang, onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, verzustering, …;
- Omgeving en patrimonium: gemeentelijk patrimonium, openbaar groen, milieu, duurzaamheid, klimaat, stedenbouw, ruimtelijke ordening, (sociale) huisvesting, woonkwaliteit, ….
Artikel 39 Samenstelling van commissies (art. 37 DLB)
§1. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld op basis van de voordrachten die worden ingediend door de fracties.
Iedere commissie telt zeven leden, waaronder een voorzitter die wordt aangewezen door de gemeenteraad.
Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, kan dat lid niet meer zetelen in de commissie, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.
§2. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.
Raadsleden die op basis van artikel 12 van het decreet over het lokaal bestuur tijdelijk in de raad zetelen ter vervanging van een verhinderd raadslid, vervangen dat raadslid tijdens de periode van verhindering ook in de commissies waar het verhinderd lid normaal gezien zetelt.
§3. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging overeenkomstig het eerste lid een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
Artikel 40 (art. 37 §4 DLB)
Elke commissie wordt voorgezeten door een raadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.
Artikel 41 Wijze van vergaderen
De commissies vergaderen in principe fysiek, tenzij de voorzitter in de bijeenroeping aangeeft dat het om een digitale vergadering gaat. Bij een fysieke vergadering kan de voorzitter bij het begin van de vergadering ook de toelating geven aan een of meer leden die erom verzoeken om digitaal deel te nemen. De commissievoorzitter zelf kan nooit digitaal deelnemen aan een fysieke of hybride vergadering van een commissie.
De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen, steeds in samenspraak met de secretaris van de commissie. De voorzitter dient een commissie bijeen te roepen indien drie leden van de commissie hierom verzoeken. De oproeping vermeldt de agenda en wordt via e-mail samen met de nodige documenten naar alle raadsleden verstuurd, tenminste acht kalenderdagen voor de vergadering. De agenda wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de website van de gemeente en door aanplakking aan het gemeentehuis. De plaats, wijze van vergaderen, datum en het tijdstip waarop de commissies plaatsvinden, worden eveneens gecommuniceerd via de lichtborden.
De voorzitter bepaalt de agenda in samenspraak met de secretaris van de commissie. Commissieleden kunnen het behandelen van andere punten aanvragen. Deze worden dan besproken onder agendapunt "Varia" voor zover het punt binnen de bevoegdheden van de commissie valt.
De commissies vergaderen zo dikwijls als de zaken die tot hun bevoegdheid behoren het vereisen.
De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.
Raadsleden die geen lid van de commissie zijn, of geen lid zijn met raadgevende stem, kunnen zonder stemrecht en zonder recht op presentiegeld de vergaderingen van de commissies bijwonen. Ze hebben er ook spreekrecht.
Artikel 4 en hoofdstuk VIII van dit reglement zijn van overeenkomstige toepassing op de vergaderingen en de stemmingen in de commissies.
De voorzitter van de commissie heeft inzake leiding en handhaving van de orde dezelfde bevoegdheden als de voorzitter van de gemeenteraad.
Bij afwezigheid van de commissievoorzitter wordt hij vervangen door het door hem aangeduid commissielid of door het commissielid met de hoogste rangorde als raadslid binnen zijn eigen fractie.
Het debat dat tijdens de commissies plaatsvindt, mag enkel gevoerd worden door de leden van de commissie. Indien andere raadsleden het woord zouden willen nemen, moet de voorzitter hen hiervoor de toelating geven.
De leden van het publiek hebben het recht om vragen te stellen aan het einde van de commissie. Die vragen moeten beperkt zijn tot de punten die geagendeerd zijn. De voorzitter van de commissie kan altijd beslissen om een uitzondering te aanvaarden. Het antwoord wordt door de voorzitter medegedeeld in de taal van de inwoner.
Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door een door de algemeen directeur aangewezen medewerker.
Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de desbetreffende commissie wordt bezorgd.
Artikel 42
Er wordt steeds een verslag gemaakt van elke commissievergadering dat ten laatste op de volgende gemeenteraadsvergadering waarvan de agenda nog moet vastgelegd worden, ter kennisname wordt voorgelegd. Deze verslagen worden eveneens op de website gepubliceerd.
Artikel 43 Tuchtcommissie (art. 201 DLB)
De bijzondere gemeenteraadscommissie voor de evaluatie van de ombudsman of -vrouw en de tuchtcommissie worden voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.
De bijzondere gemeenteraadscommissie en de tuchtcommissie vergaderen volgens dezelfde regels als de gewone raadscommissies, maar wel besloten.
Artikel 44 Deontologische commissie
De deontologische commissie is geen commissie zoals bedoeld in artikel 38 van dit reglement. De samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie wordt geregeld in de deontologische code voor mandatarissen.
Hoofdstuk XII - Vergoedingen raadsleden
Artikel 45
Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor de volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:
1° de vergaderingen van de gemeenteraad;
2° de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies waarvan zij effectief lid zijn;
3° de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;
4° de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;
5° de vergaderingen die werden hervat op een andere dag;
6° de vergaderingen van de deontologische commissie.
7° de vergaderingen van het overlegcomité waarop zij als lid van het comité aanwezig zijn.
Artikel 46 Presentiegeld (art. 536 en 538/1 DLB en art. 15 1° Besluit Vlaamse Regering statuut lokale mandataris van 06/07/2018)
Het presentiegeld bedraagt €124,98. Dit bedrag is gekoppeld aan de spilindex 138,01. Dit bedrag wordt onder dezelfde voorwaarden gekoppeld aan de index als de wedde van het gemeentepersoneel.
De voorzitter van de gemeenteraad of zijn vervanger ontvangt dubbel presentiegeld voor elke vergadering van de gemeenteraad die hij effectief voorzit.
Voor de leden van de gemeenteraadscommissies bedraagt het presentiegeld de helft van het presentiegeld van de vergaderingen van de gemeenteraad. Per raadslid kan evenwel slechts 10 commissies per kalenderjaar presentiegeld toegekend worden voor het bijwonen van gemeenteraadscommissies
De in dit artikel vermelde bedragen worden geïndexeerd op basis van de bepalingen van artikelen 9 en 18 van het besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.
Artikel 47 Informatieveiligheid en privacy
Elk raadslid tekent bij aanvang van zijn mandaat de nota richtlijnen informatieveiligheid en privacy voor mandatarissen en de nota gebruikersovereenkomst One Drive. Deze documenten bevatten alle afspraken omtrent informatieveiligheid, privacy en het gebruik van One Drive.
Artikel 48 Studiedagen en vormingscursussen
Raadsleden kunnen de kosten van relevante studiedagen of vormingscursussen terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk of verrijkend zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.
De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland.
Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.
De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met team personeel & organisatie.
Artikel 49 Verplaatsingskosten
Verplaatsingskosten voor externe vergaderingen buiten het grondgebied van de gemeente, en die niet worden vergoed door de externe organisatie aan raadsleden, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven.
Artikel 50 Verzekering
De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.
Artikel 51 Andere onkosten
Een raadslid heeft geen recht op andere vergoedingen dan de vergoedingen die opgenomen zijn in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Hoofdstuk XIII - Verzoekschriften
Artikel 52 Ontvankelijkheid (art. 304 §2 DLB)
§1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.
Het verzoekschrift kan zowel in het Nederlands als in het Frans ingediend worden.
De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.
§2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. De verzoekschriften aan de gemeenteraad worden aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht, per brief gestuurd Dezangrélaan, 17 te 1950 Kraainem, via de website van de gemeente (digitaal loket) of per mail naar info@kraainem.be.
Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.
Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.
§3. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd en als onontvankelijk verklaard als:
1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;
2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;
3° de vraag anoniem is, d.w.z. zonder vermelding van naam
4° het taalgebruik ervan beledigend is;
5° de vraag een onderwerp betreft dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort.
Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet. Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan maakt de voorzitter van de gemeenteraad deze beoordeling.
§4. Op de website van de gemeente wordt volgende informatie geplaatst:
- een duidelijke beschrijving van de procedure om een verzoekschrift in te dienen alsook de onontvankelijkheidsvoorwaarden;
- de mogelijkheid om een verzoekschrift via het digitaal loket in te dienen.
Artikel 53 Behandeling (art. 304 §5 DLB)
§1. Houdt de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift voor ontvankelijk, dan plaatst hij het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.
Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering. De voorzitter van de gemeenteraad nodigt de indiener uit om zijn verzoekschrift op deze gemeenteraad voor te stellen.
§2. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
§3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, één van de ondertekenaars van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente, in de taal van zijn keuze. In dat geval heeft de persoon die gehoord wordt het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
§4. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt een gemotiveerd antwoord aan alle ondertekenaars van het verzoekschrift.
In geval een verzoekschrift geformuleerd wordt aan de gemeenteraad, verstrekt de gemeenteraad een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen is ondertekend, aan alle ondertekenaars van het verzoekschrift. Het verzoekschrift en het ontwerp van antwoord op dit verzoekschrift worden respectievelijk ter kennisname en goedkeuring ten laatste op de dagorde van de tweede gemeenteraad na indiening van het verzoekschrift geagendeerd. Het antwoord wordt ondertekend door de algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad. Er wordt een kopij van dit antwoord bezorgd aan alle raadsleden.
Hoofdstuk XIV - Vertrouwelijkheid
Artikel 54 Vertrouwelijkheid en beroepsgeheim (art. 29 §4 DLB)
§1. De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.
Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid tot strafrechtelijke vervolging van de raadsleden, alsmede van alle andere personen, vermeld in het eerste lid, wegens schending van het beroepsgeheim, overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek.
§2. De verplichte geheimhouding geldt eveneens voor de besluiten van de andere organen van de gemeente met betrekking tot aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken en waarvan het raadslid kennis neemt vanuit zijn hoedanigheid als raadslid. De beslissingsbevoegdheid voor de openbaarmaking van deze besluiten is geregeld in het bestuursdecreet van 7 december 2018.
§3. De documenten die via meeting.mobile, e-mail en/of pdf kunnen worden geraadpleegd, mogen niet worden gebruikt voor een doeleinde of op een wijze die onverenigbaar is met de rechten en plichten van het mandaat.
Artikel 55 Opnameapparatuur
Tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad en de commissievergaderingen mogen geen audio- of audiovisuele opnames gemaakt worden, behalve door wie verantwoordelijk is voor het opmaken van de notulen en het zittingsverslag.
Het is verboden om tijdens de zittingen van de gemeenteraad en de gemeenteraadscommissies foto's te nemen, te filmen of op eender welke andere manier de zitting op te nemen, behoudens uitdrukkelijke toestemming van de voorzitter van de gemeenteraad(scommissie)
Hoofdstuk XV - Fracties
Artikel 56 Samenstelling
§1. Het raadslid of de raadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Enkel wanneer voldaan is aan artikel 71, vijfde lid, van het lokaal en provinciaal kiesdecreet van 8 juli 2011 kunnen de kandidaten van een lijst twee aparte fracties vormen.
§2. Elke fractie kiest een fractieleider uit haar leden en deelt op de eerstvolgende raadsvergadering mee wie de fractieleider is. Een fractie kan op elk moment een nieuwe fractieleider kiezen.
De fractieleider vertegenwoordigt de fractie in de vergaderingen van de gemeenteraad en het bureau van de raad. Hij/zij fungeert als aanspreekpunt voor de algemeen directeur en het college van burgemeester en schepenen.
De fractieleider coördineert de standpunten en activiteiten van de fractie en zorgt voor een effectieve communicatie binnen de fractie.
Wanneer de fractieleider afwezig is, wordt deze functie waargenomen door een ander lid van de fractie. Men kijkt daarbij in afnemende volgorde naar de naamstemmen die elk lid behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Artikel 57 Ondersteuning
§1. De fracties in de gemeenteraad kunnen voor hun fractievergaderingen gratis gebruik maken van een vergaderzaal in het gemeentehuis. Ze dienen hiervoor een aanvraag in te dienen bij het secretariaat (secretariaat@kraainem.be). In het verzoek vermeldt de aanvrager de gewenste vergaderzaal (schepenlokaal of gemeenteraadszaal), de datum en het uur en het aantal verwachte personen.
§2. De raadsleden hebben op het gemeentehuis toegang tot het internet. Zij kunnen gratis kopieën bekomen van gemeentelijke bestuursdocumenten. Zij kunnen alle nodige informatie inkijken in een lokaal dat hen hiervoor zal worden toegewezen.
Bijlage I – sjabloon opmaak agendapunt
Besluit - TITEL
Feiten en context
•
Juridische gronden
• Het decreet over het lokaal bestuur, inzonderheid artikelen 40 en 41.
•
Financiële gevolgen
Geen financiële gevolgen
Argumentatie
•
Adviezen
•
Besluit
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist om …
Artikel 1 Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Karina Putineanu Bertrand Waucquez Anja Vermeulen Siska Hallemeesch Sophie de Lichtervelde Vinciane Cardinael Nathalie Woitrin Maxence Couplet Marie-France Constant Johan Forton Olivier De Veirman Carel Edwards Isabelle Fouarge Elisabeth d'Ursel Pierre Simon Ludovica Massimo Françoise Devleeschouwer Alain Van Herck Carine Pin Olivier Neirynck Olivier Joris aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist het contract voor het aangaan van leningen voor een bedrag van 2.500.000 euro en de toewijzingsleidraad, vervat als bijlage en integraal deel uitmakend van deze beslissing, goed te keuren.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist om het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van deze opdracht.
Artikel 1 - Vertegenwoordiger Marie-France Constant Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Artikel 1 - Vertegenwoordiger Françoise Devleeschouwer Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 9 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om mevrouw Marie-France Constant met 12 ja-stemmen, aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente in de delegatie van het overlegcomité
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist om de delegatie van de gemeente in het overlegcomité als volgt samen te stellen:
● de burgemeester
● Marie-France Constant
Artikel - Vertegenwoordiger Johan Forton Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Artikel 1 - Vertegenwoordiger Pierre Simon Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 9 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Artikel 2 - Plaatsvervanger Ludovica Massimo Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 8 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Artikel 2 - Plaatsvervanger Olivier de Veirman Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist dat de heer Johan Forton,raadslid, wonende Lijsterbessenbomenlaan 24 te 1950 Kraainem, met 12 ja-stemmen en 9 neen-stemmen, wordt verkozen als effectief lid voor het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist dat de heer Olivier De Veirman, raadslid, wonende Amand Fortonlaan 3 te 1950 Kraainem, met 12 ja-stemmen en 9 neen-stemmen, wordt verkozen als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken.
Artikel 3 - Kandidaat-lid regionaal bestuurscomité Maxence Couplet Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Artikel 2 - Kandidaat-bestuurder Maxence Couplet Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Artikel 3 - Kandidaat-lid regionaal bestuurscomité Alain Van Herck Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 9 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Artikel 2 - Kandidaat-bestuurder Alain Van Herk Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 9 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om de artikelen 3 en 4 van de beslissing van de gemeenteraad van 18 februari 2025 in te trekken.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist dat de heer Maxence Couplet. raadslid, wonende Baron Albert d'Huartlaan 295 te 1950 Kraainem, met 12 ja-stemmen en 9 neen-stemmen, wordt verkozen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van Fluvius Halle-Vilvoorde.
Artikel 3:
De gemeenteraad beslist dat de heer Maxence Couplet, raadslid, wonende Baron Albert d'Huartlaan 295 te 1950 Kraainem, met 12 ja-stemmen en 9 neen-stemmen, wordt verkozen als kandidaat-lid voor de regionaal bestuurscomité van Fluvius Halle-Vilvoorde.
Vertegenwoordiger Olivier Joris Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 9 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Vertegenwoordiger Siska Hallemeesch Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Enig artikel:
De gemeenteraad beslist dat mevrouw Siska Hallemeesch, raadslid, wonende Baron Albert d'Huartlaan 311 te 1950 Kraainem, met 12 ja-stemmen en 9 neen-stemmen, wordt verkozen als vertegenwoordiger voor het beheerscomité van interlokale vereniging it-punt.
Artikel 1 - Vertegenwoordiger Nathalie Woitrin Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Artikel 2 - Plaatsvervanger Marie-France Constant Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Artikel 1 - Vertegenwoordiger Carine Pin Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards aantal voorstanders: 9 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist dat mevrouw Nathalie Woitrin raadslid, wonende Korenbloemenstraat 12 te 1950 Kraainem, met 12 ja-stemmen en 9 neen-stemmen, wordt verkozen als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van VVSG.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist dat mevrouw Marie-France Constant, raadslid, wonende Grensstrraat 208 te 1950 Kraainem, met 12 ja-stemmen en 9 neen-stemmen, wordt verkozen als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de algemene vergadering van VVSG.
Artikel 3:
De gemeenteraad neemt kennis dat lokale mandatarissen zich kandidaat kunnen stellen voor het bestuursorgaan en de bestuurlijke commissies van VVSG. De VVSG zal de kandidaten selecteren die uiteindelijk zullen zetelen. Indien een kandidaat van de gemeente Kraainem geselecteerd wordt dan zal de gemeenteraad dit nog moeten goedkeuren.
Artikel 2 Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Karina Putineanu Olivier De Veirman Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Vinciane Cardinael Sophie de Lichtervelde Bertrand Waucquez Johan Forton Nathalie Woitrin Marie-France Constant Carel Edwards Maxence Couplet Alain Van Herck Pierre Simon Françoise Devleeschouwer Isabelle Fouarge Elisabeth d'Ursel Ludovica Massimo Olivier Neirynck Olivier Joris Carine Pin aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Artikel 1 Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Jean-Christophe Clérin Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Pierre Simon Vinciane Cardinael Elisabeth d'Ursel Siska Hallemeesch Anja Vermeulen Ludovica Massimo Alain Van Herck Johan Forton Olivier De Veirman Karina Putineanu Sophie de Lichtervelde Françoise Devleeschouwer Marie-France Constant Isabelle Fouarge Olivier Joris Olivier Neirynck Carine Pin Maxence Couplet Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Carel Edwards Vinciane Cardinael Anja Vermeulen Carel Edwards Olivier De Veirman Johan Forton Siska Hallemeesch Marie-France Constant Bertrand Waucquez Nathalie Woitrin Sophie de Lichtervelde Karina Putineanu Maxence Couplet Françoise Devleeschouwer Olivier Neirynck Alain Van Herck Elisabeth d'Ursel Isabelle Fouarge Ludovica Massimo Pierre Simon Olivier Joris Carine Pin aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om in het kader van het “PPS project centrumontwikkeling site vredegerecht, private en publieke functies, gelegen in de gemeente Kraainem” onderhandelingen aan te vatten met de projectontwikkelaar ten einde:
● De aankoop voor de gemeente te beperken tot +/-150 m² casco oppervlakte op het gelijkvloers;
● De rest van het gelijkvloers mee te laten ontwikkelen zoals het overige private bouwprogramma van het project. Voor dat extra deel aan private ontwikkeling zal de gemeente verhoudingsgewijze een extra grondvergoeding verkrijgen.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist dat een mandaat verleend wordt aan de heer Erik Schrevers (Ingenieur project Manager (Extern)) om deze onderhandelingen aan te vatten met de juridische ondersteuning van Rasschaert Advocaten.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.