Gemeente Kraainem
Zitting van 27 augustus 2024
Van 19:00 uur tot 22:00 uur
Aanwezig:
Algemeen directeur: Sophie Mary
Burgemeester: Bertrand Waucquez
Schepenen: Elisabeth d'Ursel, Marie-France Constant, Véronique Caprasse, Johan Forton
Raadsleden: Guillaume von Wintersdorff, Bruno Vandersteen, Olivier Joris, Carel Edwards, Françoise Devleeschouwer, Alain Van Herck, Vinciane De Meutter-Cardinael, Nathalie Woitrin, Pierre Simon, Anja Vermeulen, Christiaan Marichal, Isabelle Fouarge, Bruno Schroeven, Carine Pin
Voorzitter: Luc Timmermans
Raadslid: Ludovica Massimo
Verontschuldigd:
Schepen: Anne-Charlotte Sala
Raadsleden: André Ivanszky, Sarra Crucifix - Kekli
OPENBARE ZITTING
17. Mondelinge vragen
OPENBARE ZITTING
17. MONDELINGE VRAGEN
De gemeenteraad behandelt volgende mondelinge vragen:
1. Gemeenteraadslid Guillaume von Wintersdorff - Problematiek tennisvelden - BADT/KTA
De sportvereniging BADT ondervindt serieuze problemen bij het gebruik van de tennisterreinen, die zij al jaren lang gebruiken in de gemeente:
● de tennisvelden zijn niet altijd in goede staat, wat een zeer grote invloed heeft op de lessen en de trainingen;
● deze lente waren de tennisvelden 8 weken niet toegankelijk wegens herstellingswerken en heeft de vereniging daardoor meer dan 20% van zijn leden verloren en 2 trainers;
● BADT kon de sporthal niet reserveren voor zijn tennisstage voor de periode van 19 augustus 2024 tot en met 23 augustus 2024 omdat deze al gereserveerd was door twee andere verenigingen die voorrang kregen.
De burgemeester antwoordt dat het besproken zal worden met de betrokken schepen en met de diensten. Binnen de dertig dagen zal een antwoord bezorgd worden.
2. Gemeenteraadslid Olivier Joris- Fietsentelling Koningin Astridlaan - Defect
Gemeenteraadslid Olivier Joris heeft vastgesteld dat sinds enkele weken de fietsentelling aan de Koningin Astridlaan niet meer werkt.
Hij vraagt zich af waarom, is er iets voorzien, en wordt het hersteld.
De burgemeester bevestigt dat de fietsentelling stuk is en dat het besproken wordt met de diensten. Een antwoord zal bezorgd worden.
3. Gemeenteraadslid Olivier Joris- Openbare werken - Jules Adantstraat - Hebronlaan - Kievitenlaan
Gemeenteraadslid Olivier Joris vindt dat de herstellingswerken die uitgevoerd worden in de Jules Adantstraat - Hebronlaan - Kievitenlaan absoluut niet aanvaardbaar zijn. In 23 jaar tijd heeft hij nog nooit zoiets meegemaakt.
Schepen Johan Forton antwoordt dat binnen de 30 dagen een schriftelijk antwoord wordt bezorgd.
4. Gemeenteraadslid Bertrand Waucquez (burgemeester) - Rechtzetting post op Facebook
De burgemeester deelt mee dat er verschillende malen gesproken werd over sociale netwerken in de gemeente. De sociale netwerken worden op verschillende manieren georganiseerd maar op 1 netwerk in het bijzonder worden af en toe onderwerpen gepubliceerd die problematisch zijn, zoals bij de publicatie van de garagesales, télévie, enz...
De burgemeester wilt iets gevoeligs aankaarten dat toch regelmatig boven water komt, namelijk de bewering dat de burgemeester extreem rechts zou zijn omdat hij in 2010 campagne gevoerd heeft voor de Personenpartij. De burgemeester bevestigt dat hij campagne gevoerd heeft in 2010 maar toen was de Personenpartij een partij met 2 voorzitters.
Eén van de voorzitters was Rudy Aernoudt, een gekende professor die alles behalve extreem rechts is.
De burgemeester vraagt dus met aandrang aan de mensen die zich bezighouden met de sociale netwerken, in het bijzonder Les bons plans de Kraainem, om dit recht te zetten op de sociale netwerken omdat dit niet strookt met de waarheid.
Op het moment dat de burgemeester deelgenomen heeft aan de campagne van de Personenpartij in het jaar 2010, was de heer Rudy Aernoudt aan boord en was de partij helemaal geen extreem rechtse partij. Men kan dus niet beweren dat de burgemeester extreem rechts is omdat hij aan deze campagne heeft deelgenomen in 2010.
Deze vaststelling is kort door de bocht en komt niet overeen met de realiteit. De burgemeester vraagt nogmaals om deze situatie recht te zetten.
Gemeenteraadslid Françoise Devleeschouwer deelt mee dat zij aangesteld werd als voorzitter van de deontologische commissie en ze is van mening dat dit onderwerp het best besproken kan worden in deze commissie. Indien de burgemeester een klacht wenst in te dienen of een tekst aan de deontologische commissie wenst te bezorgen, mag hij dit zeker doen. Ze vraagt aan de voorzitter van de gemeenteraad om deze discussie te beëindigen.
De burgemeester zegt dat dit niet om een discussie gaat. Er is geen andere manier dan via de gemeenteraad om te vragen om dit recht te zetten, aangezien hij geen toegang heeft tot het netwerk van Les bons plans de Kraainem en dus geen reactie kan plaatsen, waarbij hij nogmaals vraagt aan Les bons plans de Kraainem om dit recht te zetten.
De voorzitter heeft nog een mededeling alvorens hij de vergadering van de gemeenteraad afsluit.
De voorzitter wil nogmaals zijn verantwoordelijkheid nemen en zegt dat hij verontwaardigd was dat hij van de diensten een e-mail kreeg over het reactiebeleid op Facebook.
Het ging over één bepaalde post die de diensten van de gemeente geplaatst hadden aangaande de overstromingen in het lage gedeelte van Kraainem. De voorzitter is gaan kijken naar de Facebook van de gemeente Kraainem en was verontwaardigd wat erop stond en vooral over de reacties van een aantal leden van deze gemeenteraad.
De voorzitter van de gemeenteraad deelt mee dat de Facebookpagina van de gemeente louter bestaat om de burgers te informeren. Deze keer betrof het burgers in nood en zij hadden totaal geen boodschap aan de reacties van mandatarissen die gepubliceerd werden naar aanleiding van de informatie die gepost werd betreffende de overstromingen.
Het enige wat telt voor mensen in nood was dat zij een nummer aangereikt kregen waarnaar zij konden bellen om hulp te vragen.
Als de Facebook van het lokaal bestuur op deze manier wordt gebruikt (door mandatarissen), wordt niet alleen de integriteit van de gemeenteraad in twijfel getrokken maar ook die van de diensten.
De voorzitter van de gemeenteraad stelt dat dit misschien een opdracht voor de deontologische commissie kan zijn, om het sociaal mediabeleid tot op het bot uit te pluizen, want dit is al de tweede keer dat hij hierover allusie moet maken.
De voorzitter van de gemeenteraad zegt dat de reactie vanuit de diensten op een correcte en serene manier gebeurd is en hij wil nogmaals een oproep doen om de Facebookpagina van de gemeente enkel te gebruiken om de bevolking te informeren en niet te misbruiken om campagne te voeren richting de verkiezingen.
De gemeente Kraainem heeft een Facebookpagina in het leven geroepen om de inwoners te informeren.