BESLUITENLIJST VAN
DE GEMEENTERAAD

Gemeente Kraainem

Zitting van 24 september 2024

 

 

Aanwezig:

Algemeen directeur:  Sophie Mary

Burgemeester:  Bertrand Waucquez

Schepenen:  Elisabeth d'Ursel, Marie-France Constant, Anne-Charlotte Sala, Véronique Caprasse, Johan Forton

Raadsleden:  Guillaume von Wintersdorff, Bruno Vandersteen, Olivier Joris, Carel Edwards, Françoise Devleeschouwer, Alain Van Herck, André Ivanszky, Vinciane De Meutter-Cardinael, Nathalie Woitrin, Pierre Simon, Anja Vermeulen, Christiaan Marichal, Isabelle Fouarge, Bruno Schroeven, Carine Pin

Voorzitter:  Luc Timmermans

Raadslid:  Ludovica Massimo

 

 

Overzicht punten

Goedkeuring notulen 27 augustus 2024

 

Besluit

met 12 ja-stemmen (Bertrand Waucquez, Marie-France Constant, Johan Forton, Guillaume von Wintersdorff, Olivier Joris, Carel Edwards, André Ivanszky, Vinciane De Meutter-Cardinael, Nathalie Woitrin, Anja Vermeulen, Carine Pin en Luc Timmermans), 11 nee-stemmen (Elisabeth d'Ursel, Anne-Charlotte Sala, Véronique Caprasse, Bruno Vandersteen, Françoise Devleeschouwer, Alain Van Herck, Pierre Simon, Christiaan Marichal, Isabelle Fouarge, Bruno Schroeven en Ludovica Massimo)

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 27 augustus 2024 goed.

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Rechtspositieregeling

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om het document "Fase 1 - rechtspositieregeling Kraainem tekstvoorstel inclusief aanpassingen na vakbondsoverleg", vervat als bijlage en integraal deel uitmakend van dit besluit, goed te keuren.

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Opvolgingsrapportering 1° semester 2024

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Klimaat - Energiehuis 3Wplus

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst tussen vzw 3Wplus Energie VZW en de gemeente Kraainem, vervat als bijlage en integraal deel uit makend van deze beslissing, goed te keuren.

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Gemeentelijke administratieve sancties

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties, vervat als bijlage en deel uit makend van deze beslissing, goed te keuren.

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Logo Zenneland  - Fusie - BAV

 

Besluit

Artikel 1 - Kennisname

met eenparigheid der stemmen

Artikel 2 - Vertegenwoordiger

met eenparigheid der stemmen

Artikel 3 - Kennisname voorlopige agenda

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering van Logo Zenneland op vrijdag 15 november 2024.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist dat mevrouw Marie-France Constant, aangeduid in vergadering van de gemeenteraad van 26 februari 2019, de bijzondere algemene vergadering van Logo Zenneland zal bijwonen.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de voorlopige agenda van de bijzondere algemene vergadering van 15 november 2024.

  1. Kennisname van het verrichtingsvoorstel opgemaakt door Logo Vlaanderen VZW;
  2. Besluit tot fusie, overeenkomstig het voornoemd verrichtingsvoorstel;
  3. Ontbinding van rechtswege zonder vereffening van de Vereniging in de hoedanigheid van overgenomen vzw;
  4. Kennisname van het feit dat de leden van de vereniging in de hoedanigheid van overgenomen vzw hun hoedanigheid van lid verliezen en niet van rechtswege lid worden van Logo Vlaanderen vzw in de hoedanigheid van overnemende vzw;
  5. Volmacht aan het bestuursorgaan voor de uitvoering van de genomen besluiten;
  6. Volmacht voor de formaliteiten.
Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Riopactcomité - Verslag vergadering

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Mobiliteit - Zorgparkeren

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om het reglement ''Zorgparkeren Eerstelijnszone Druivenstreek'' goed te keuren.

 

 

Reglement Zorgparkeren Eerstelijnszone Druivenstreek:

 

 

Artikel 1: Definities

 

De aanbieder: de persoon die het rechtmatig en exclusief gebruiksrecht (bv. de huurder, de eigenaar, vruchtgebruiker, ...) uitoefent op een parkeerplaats zoals een garage en/of oprit en die middels een zichtbaar aangebrachte zorgparkeersticker toestemming verleent aan de gebruiker om zijn voertuig op de parkeerplaats gratis te parkeren tijdens de duur van het huisbezoek (en dit voor maximum één uur).

 

De gebruiker: De zorgverlener die in het bezit is van een RIZIV-nummer en die een huisbezoek aflegt met een voertuig waarbij zichtbaar een zorgparkeerkaart is aangebracht.

De huisartsenwachtpost Druivenstreek ontvangt generieke parkeerkaarten voor alle gebruikte voertuigen.

 

Huisbezoek: een bezoek aan huis in het kader van het verlenen van zorg door een zorgverlener.

 

De zorgparkeersticker: Eensticker,kosteloosterbeschikkinggesteld aan de aanbieder, die, door deze sticker aan te brengen op de garagepoort of oprit voor  de zorgparking, aangeeft dat de gebruiker de toelating heeft omdeze te gebruiken alsparkeerplaats voor zijn voertuig. De aanbieder kan deze sticker gratis verkrijgen via zijn gemeente.

 

 

De zorgparking: Deparkeerplaats

  ofwel voor een garagepoort en/of oprit,al dan niet op de openbare weg van de gemeente

  ofwelopdeopritzelf

diedoordeaanbiederterbeschikkinggesteldwordtvandegebruiker.

 

De zorgparkeerkaart: de parkeerkaart die op vraag van de zorgverlener kosteloos wordt afgeleverd door Eerstelijnszone Druivenstreek. Deze geeft het recht omgebruiktemakenvaneenzorgparkingovereenkomstigdebepalingenvanditreglement. De contactgegevens van de zorgververlener worden hierop genoteerd.

 

Houder zijn van een zorgparkeerkaart betekent niet dat de gebruikervrijgesteld is van het betalen van retributies zoals omschreven in het retributiereglement op hetparkeren in zones met beperkte parkeertijd en in het retributiereglement op het betalend parkeren,  reglementengoedgekeurddoordegemeenteraadvande betreffende gemeente.

 

Artikel 2: Instemming met het gebruiksreglement

 

Dit reglement is van toepassing op alle aanbieders en gebruikers die wensen mee te werken aan of gebruik te maken van de regeling van zorgparkeren.

Voor de gebruiker geldt dat hij/zij door het voorleggen van de zorgparkeerkaart in de wagen zonder enig voorbehoud de bepalingen van dit reglement aanvaardt.

Voor de aanbieder geldt dat hij door het aanbrengen van de zorgparkeersticker zonder enig voorbehoud de bepalingen van dit reglement aanvaardt.

 

 

Artikel 3: De aanbieder

 

  1.   De aanbieder mag geen zorgparking ter beschikking stellen, waarvan de garage en/of opritbestemdisvoorgemeenschappelijkgebruikenwaarvandeaanbiederdusnietdeenigerechtmatigegebruikeris.
  2.   Deaanbiederbrengtdesticker duidelijk zichtbaaraan, ter hoogte van de zorgparking die ter beschikking wordt gesteld.
  3.   De aanbieder verbindt zich ertoe de bestickerde parkeerplaats steeds ter beschikking te stellen aan de gebruiker, behoudens het eigen gebruik van de parkeerplaats door de aanbieder.
  4.   Het aanbrengen van de zorgparkeersticker houdt in dat alle gebruikers rechtmatig gebruikkunnenmaken vandezorgparking.
  5.   De aanbieder stelt de zorgparking gratis ter beschikking. In geen geval is een vergoedingverschuldigdvoorhetgebruik,ookalwordtdemaximumduurvanhetgebruikoverschreden.
  6.   De aanbieder kan te allen tijde zijn medewerking aan het project stopzetten door de zorgparkeersticker (tijdelijk) te verwijderen.

 

 

Artikel 4: De gebruiker

 

  1.   De gebruiker is verplicht een geldig telefoonnummerte vermelden op de zorgparkeerkaart waarop hij/zij kan bereikt worden tijdens het huisbezoek.
  2.   De gebruiker moet de zorgparkeerkaart zichtbaar in het voertuig aandevoorruit leggenwanneerhij/zij gebruikmaaktvaneenzorgparking.
  3.   De gebruiker moet de verkeersregels naleven en bijvoorbeeld geen gebruik maken van zonesbestemdvoorvoetgangersofdezehinderen.
  4.   De gebruiker moet het voertuig zo snel mogelijk verplaatsen op eenvoudig verzoek van deaanbieder.
  5.   De gebruiker beperkt de duur van het parkeren tot wat noodzakelijk is voor de toediening van de zorg én respecteert hierbij de maximum parkeertermijn van één uur.
  6.   Hetisdegebruikerniettoegelaten:

  Een zorgparking op te eisen van een aanbieder, bijvoorbeeld wanneer er andere voertuigen geparkeerd staan: de zorgparkeerkaart biedt een parkeermogelijkheid, geen garantie;

  De zorgparkeerkaart gebruiken buiten het kader van dit reglement, bijvoorbeeld door te parkeren op een privé-parkeerplaats zonder zorgparkeersticker;

  Misbruik te maken van de zorgparking, bijvoorbeeld door deze te gebruiken indien men geen zorg verstrekt;

  Opwelkewijzeook,eenzorgparkingtereserverenofzichtelatenvoorbehouden;

  Eenvergoedingtebetalenaandeaanbiedervaneenzorgparking;

  Dezorgparkeerkaart telatengebruikendoorderden.

  1.   De gebruiker is verplicht de zorgparkeerkaart terug te bezorgen aan Eerstelijnszone Druivenstreek binnen de 2 maanden nadat hij/zij de activiteiten als zorgverlener stopgezet heeft.

 

 

Artikel 5: Organisatoren

 

  1.   Lokaal bestuur Zaventem, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Eerstelijnszone Druivenstreek vzw zijn de organisatoren van het project zorgparkeren.
  2.   Informatie met betrekking tot het projectzorgparkeren kan steeds bekomen worden bijdeorganisatoren.
  3.   Indien en voor zover er in het kader van het reglement persoonsgegevens worden verwerkt, zal hiervoor alle wettelijke en praktische maatregelen getroffen worden om te voldoen aan de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
  4.   Depersoonlijkegegevensvanaanbiedersengebruikerswordennietdoorgegevenaanderden.
  5.   Deorganisatorenfungerenalscontactpunttussenaanbiederengebruiker.Deorganisatoren kunnenechteringeenenkelgevalaansprakelijkgesteldwordenvoorwelk    risico, schade- of aansprakelijkheidsgeval dan ook, naar aanleiding van dit project en onder meernietvoor:

  inbreukenopditreglementdoordeaanbiederen/ofdegebruiker;

  eventueleschadevanwelkeaardofoorzaakook,diedeaanbiederlijdt(bijvoorbeeldbeschadigingaangaragepoort,inbraak,vandalisme,verzakking,...)ofdiedegebruikerlijdt;

        rechtstreekseofonrechtstreekseschadeberokkenddoorofaanderden

 

 

 

Artikel 6: Slotbepalingen

 

  1.   De politie blijft bevoegd bij eventuele conflicten over het gebruik van de zorgparking. Depolitie kan indien nodig overgaan tot het vaststellen van een inbreuk en het takelen van hetvoertuigvandegebruiker.
  2.   Het reglement is digitaal beschikbaar op de websites van alle organisatoren.
  3.   Deorganisatorenkunnenhetprojectteallentijdestopzetten of het reglement aanpassen met het oog op een betere werking.
  4.   Klachten en opmerkingen kunnen steeds doorgegeven worden aan de organisatoren:

 

   Burgers via hun gemeente:

        Hoeilaart: welzijn@hoeilaart.be

        Kraainem:info@kraainem.be

        Overijse: thuisdiensten@overijse.be

        Tervuren: welzijn@tervuren.be

        Wezembeek-Oppem: info@wezembeek-oppem.be

        Zaventem: info.ocmw@zaventem.be

 

 Zorgverleners via Eerstelijnszone Druivenstreek: info@elzdruivenstreek.be

 

 

 

 

Invoegtreding

 

 Het onderhavige reglement treedt in werking op de dag volgend op de bekendmaking                              ervan en na goedkeuring van de ELZ.

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Woontrots

 

Besluit

met 20 ja-stemmen (Bertrand Waucquez, Elisabeth d'Ursel, Marie-France Constant, Anne-Charlotte Sala, Véronique Caprasse, Guillaume von Wintersdorff, Bruno Vandersteen, Olivier Joris, Françoise Devleeschouwer, Alain Van Herck, André Ivanszky, Vinciane De Meutter-Cardinael, Pierre Simon, Anja Vermeulen, Christiaan Marichal, Isabelle Fouarge, Bruno Schroeven, Carine Pin, Luc Timmermans en Ludovica Massimo), 3 onthoudingen (Johan Forton, Carel Edwards en Nathalie Woitrin)

Motivatie onthouding Johan Forton: Als het voorstel zo vertrekt naar Woontrots heeft het weinig zin. Het voorstel moet aangepast worden, verfraaid worden, wat ten laste valt van de gemeente moet weggehaald worden en vindt het punt louter puur electoraal einde van de legislatuur.

Motivatie onthouding Carel Edwards: Is het eens met de heer Forton, vindt dat het bijkomend punt slordig is opgesteld, het is niet gecoördineerd met mensen die er iets van afweten. Het is een temporair suspecto en een intensio suspecto.

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft hierbij opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om contact op te nemen met WOONTROTS en hen een duidelijk plan te laten voorleggen aangaande het implementeren van maatregelen om de veiligheid in en rondom de sociale appartementsgebouwen te verbeteren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft hierbij opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om contact op te nemen met WOONTROTS en hen een duidelijk plan te laten voorleggen aangaande het zorgen voor regelmatige schoonmaak en onderhoud om de netheid van de gebouwen en de omgeving te waarborgen,

 

Artikel 3:

De gemeenteraad geeft hierbij opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om contact op te nemen met WOONTROTS en hen een duidelijk plan te laten voorleggen aangaande herstellingen en volgens de ernst van het probleem met een precies tijdperk om deze te realiseren.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad geeft hierbij opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om contact op te nemen met WOONTROTS en hen een duidelijk plan te laten voorleggen aangaande het actief betrekken van bewoners bij het besluitvormingsproces en het organiseren van regelmatige bewonersvergaderingen.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad geeft hierbij opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om contact op te nemen met WOONTROTS en hen een duidelijk plan te laten voorleggen aangaande het opzetten van campagnes om bewoners bewust te maken van hun rechten en plichten, en hen te informeren over de geplande verbeteringen.

 

Artikel 6:

De gemeenteraad geeft hierbij opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om contact op te nemen met WOONTROTS en hen een duidelijk plan te laten voorleggen aangaande het uitvoeren van een volledige opsmukbeurt van de site om de leefomgeving te verfraaien en te verbeteren.

 

Artikel 7:

De gemeenteraad geeft hierbij opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om contact op te nemen met WOONTROTS en hen een duidelijk plan te laten voorleggen aangaande een lange termijnvisie waarin duurzaamheid, innovatie, gemeenschapsvorming, toegankelijkheid, monitoring en evaluatie een plaats moeten krijgen.

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Bulletin der schriftelijke vragen

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Mondelinge vragen vorige zitting

Publicatiedatum: 07/10/2024
Overzicht punten

Mondelinge vragen

Publicatiedatum: 07/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.