BESLUITENLIJST VAN
DE GEMEENTERAAD

Gemeente Kraainem

Zitting van 27 februari 2024

 

 

Aanwezig:

Algemeen directeur:  Sophie Mary

Burgemeester:  Bertrand Waucquez

Schepenen:  Elisabeth d'Ursel, Marie-France Constant, Anne-Charlotte Sala, Véronique Caprasse, Johan Forton

Raadsleden:  Guillaume von Wintersdorff, Bruno Vandersteen, Olivier Joris, Carel Edwards, Françoise Devleeschouwer, Alain Van Herck, André Ivanszky, Vinciane De Meutter-Cardinael, Nathalie Woitrin, Pierre Simon, Anja Vermeulen, Sarra Crucifix - Kekli, Christiaan Marichal, Isabelle Fouarge, Bruno Schroeven, Carine Pin

Voorzitter:  Luc Timmermans

Raadslid Alain Van Herck verlaat de vergadering vanaf punt 13.

 

 

 

Overzicht punten

Goedkeuring notulen 30 januari 2024

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 30 januari 2024 goed.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Vaststelling belastingreglement reclamedrukwerk

 

Het punt wordt verdaagd naar een volgende zitting.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Retributiereglement administratieve stukken

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het retributiereglement op afgifte van administratieve stukken goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 maart 2023 en gewijzigd bij de gemeenteraad op 30 januari 2024 als volgt te wijzigen:

 

         Artikel 31:

         Voor de aanvraag van een hydraulisch advies bij Riopact wordt per advies een retributie geheven van 398 euro. Voor elk bijkomend advies in dezelfde omgevingsvergunning wordt per hydraulisch advies een retributie geheven van 199 euro.

 

Artikel 2:

Een gecoördineerde versie van het retributiereglement op afgifte van administratieve stukken wordt bij deze beslissing gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Reglement premies en vieringen

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het reglement premies en vieringen bij belangrijke levensmomenten goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 mei 2023 als volgt aan te passen:

 

         Artikel 2 wordt vervangen door:

         De geboortepremie wordt toegekend op voorwaarde dat op de dag van de geboorte één van beide ouders ingeschreven is in het bevolking- of vreemdelingenregister van Kraainem.

         Artikel 4 wordt opgeheven

         Artikel 5 wordt opgeheven

         Artikel 6 wordt vervangen door:

         De adoptiepremie wordt toegekend op voorwaarde dat:

         de adoptiebeslissing werd erkend en geregistreerd in de databank Akten van de Burgerlijke Stand;

         op de dag van de adoptiebeslissing één van de adoptanten ingeschreven is in het bevolkings- of vreemdelingenregister van de gemeente Kraainem;

         het kind waarvoor de premie wordt aangevraagd nog geen 18 jaar oud is.

         Artikel 23 wordt vervangen door:

         De geboortepremie zal uitbetaald worden aan de ouder/voogd die het groeipakket ontvangt.

 

Artikel 2:

Een gecoördineerde versie van het reglement premies en vieringen bij belangrijke levensmomenten wordt bij deze beslissing gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Reglement toekenning van huisnummers

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om het reglement inzake het vaststellen van huis- en busnummers goed te keuren en treedt in voege op 1 maart 2024:

 

Reglement inzake het vaststellen van huis- en busnummers

 

DEEL I - Algemene bepalingen

 

Hoofdstuk I - Doel

 

Art. 1 De gemeente Kraainem is bevoegd voor de nummering van gebouwen, percelen en andere adresseerbare objecten op het grondgebied van de gemeente Kraainem.

 

Art. 2 Dit reglement stelt de wijze vast waarop huis- en busnummers aangevraagd, toegekend, gewijzigd of geschrapt worden, rekening houdend met de bovenlokale normen zoals de algemene onderrichtingen van Binnenlandse Zaken betreffende het houden van de bevolkingsregisters en het centraal referentieadressenbestand.

 

Art. 3 Het reglement bevat ook de normen voor het aanbrengen van huis- en busnummers.

 

Hoofdstuk II - Toepassingsgebied

 

Art. 4 Het reglement is van toepassing op:

- woongebouwen;

- gebouwen met een andere functie;

- woon- of commerciële percelen;

- andere adresseerbare objecten.

 

gelegen op het grondgebied van de gemeente Kraainem of waarvan de hoofdtoegang zich op het grondgebied van Kraainem bevindt.

 

Art. 5 Kunnen op basis van dit reglement een aanvraag indienen voor de toekenning, wijziging of schrapping van één of meerdere huis- en/of busnummers:

 

- De eigenaar of zijn gevolmachtigde;

- De erfpachthouder, opstalhouder of vruchtgebruiker of zijn gevolmachtigde;

- De projectontwikkelaar in het kader van een nieuw bouwwerk of zijn gevolmachtigde.

 

DEEL II - De toekenning van huis- en/of busnummers

 

Art. 6 Een ééngezinswoning krijgt een huisnummer.

 

Art. 7 Een méérgezinswoning krijgt een huisnummer en elk vergunde wooneenheid krijgt een busnummer. Voor onvergunde wooneenheden worden geen busnummers toegekend.

 

Art. 8 Bijgebouwen zoals garages, tuinhuizen, ateliers, bergplaatsen, … worden als samenhangend bij het hoofdgebouw beschouwd en mogen niet afzonderlijk genummerd worden.

 

Art. 9 Commerciële entiteiten krijgen een huis- en/of busnummer op voorwaarde dat de entiteit over een omgevingsvergunning beschikt.

 

Art. 10 De gemeente kan huisnummers voorbehouden voor eventueel op te richten gebouwen op onbebouwde percelen.

 

Art. 11 De gemeente kan huis- en/of busnummers toekennen aan andere adresseerbare objecten wanneer dit wenselijk is in het kader van het lokaal beleid en verenigbaar is met de bovenlokale normen.

 

Art. 12 Wanneer er onduidelijkheid is over het vergund, rechtmatig tot stand gekomen en/of zelfstandig karakter van een woonentiteit, kan de gemeente de toekenning van een huis- en/of busnummer laten afhangen van bijkomende elementen zoals het stedenbouwkundig dossier en feitelijke vaststellingen in het kader van een verzoek tot inschrijving in het bevolking of vreemdelingenregister.

 

DEEL III - Het wijzigen of schrappen van huis– en/of busnummers

 

Art. 13 De gemeente kan huis- en/of busnummers wijzigen of schrappen om situaties in overeenstemming te brengen met dit reglement of wanneer dit in het kader van het lokale beleid of de openbare veiligheid noodzakelijk is.

 

Art. 14 De individuele gevolgen hiervan kunnen niet ten laste worden gelegd van de gemeente.

 

DEEL IV - Het bepalen van huis- en/of busnummers

 

Art. 15 De nummerreeksen van de huisnummers hebben als beginpunt een hoofdweg. Als hoofdweg wordt die straat beschouwd waarvan de nummering begint op het punt het dichtst bij het centrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Art. 16 In straten met twee huizenrijen krijgen huizen en gebouwen die zich aan de linkerkant van het beginpunt van de straat bevinden oneven nummers. De huizen en gebouwen aan de rechterkant van het beginpunt van de straat krijgen even nummers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Art. 17 Huizen en gebouwen in straten die slechts aan één kant bebouwd zijn, kunnen doorlopend genummerd worden.

 

Art. 18 Huizen en gebouwen langs openbare pleinen, in doodlopende straten en in woonerven kunnen eveneens doorlopend genummerd worden. De nummerreeks begint aan de linkerkant gezien vanaf de hoofdweg waar ze zich bij aansluiten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Art. 19 Huizen en gebouwen die gebouwd zijn op een hoekperceel worden genummerd in de straat waar de hoofdtoegang zich bevindt.

 

Art. 20 Wanneer één of meerdere huisnummers moeten worden toegekend tussen reeds opeenvolgende genummerde huizen of gebouwen, dan wordt het voorgaande huisnummer herhaald en wordt een letter toegevoegd. Dit beginnend met de A en oplopend in alfabetische volgorde. Dit gebruik wordt zoveel mogelijk vermeden door toezicht op de evolutie van de nummering. Indien blijkt dat er te veel letters gebruikt moeten worden, kan dit een aanleiding geven tot hernummering.

 

 

 

 

 

 

 

 

Art. 21 Het gebruik van dubbele huisnummers wordt niet toegelaten.

 

 

Art. 22 Woongelegenheden binnen gebouwen die meer dan één woongelegenheid bevatten krijgen elk een nummer. De toekenning van een appartementsnummer kan niet afhangen van de wil van de beheerder, de eigenaar of de huurder van het gebouw. Het appartementsnummer stemt overeen met het busnummer. De nummering gebeurt als volgt:

 - Het hoofdgebouw krijgt een nummer volgend in de nummering van de straat. Is er één ingang voor het hele gebouw, dan heeft het gebouw één enkel huisnummer. Zijn er afzonderlijke ingangen voor verschillende delen van het gebouw, dan heeft elk van de delen een verschillend huisnummer en de busnummering gebeurt afzonderlijk voor elk van de delen.

 

 

 

 

 

 

 

 

- Aan het hoofdnummer wordt per woongelegenheid een busnummer toegevoegd bestaande uit 4 cijfers. Het toekennen van busnummers voor appartementen gebeurt in wijzerzin bij het betreden van een verdieping, te starten links van de toegang: vanuit de voordeur voor het gelijkvloers, vanuit de trappenhal voor de verdiepingen. Het tiental van het busnummer verwijst naar de verdieping waarop het appartement zich bevindt. Indien er per toegang en per verdieping meer dan tien entiteiten te nummeren zijn, dan verwijst het honderdtal naar de verdieping.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEEL V - Het aanbrengen van huis –en/of busnummers

 

Art. 23 Niemand mag andere dan door het gemeentebestuur toegekende huis –en busnummers aanbrengen of deze eenzijdig wijzigen of aanvullen.

 

Art. 24 De aanvrager is verantwoordelijk voor het aanbrengen of laten aanbrengen van een huis- en/of busnummer, binnen een termijn van 30 dagen na de kennisgeving bedoeld in artikel 31. Hetzelfde geldt voor het verwijderen of vervangen van een huis- en/of busnummer in geval van wijziging of schrapping.

 

Art. 25 Bij nieuwbouw moet het huisnummer uiterlijk een maand na de voltooiing aangebracht worden. Opgave van adreswijziging of publicatie van een ondernemings- of vestigingszetel in het Belgisch Staatsblad wordt beschouwd als voltooiing van het betreffende gebouw.

 

Art. 26 Het huis- en/of busnummer moet duidelijk zichtbaar op een hoogte van minimum 1 meter en maximum 2 meter aangebracht worden naast de toegangsdeur of een andere hoofdingang langs de openbare weg of wanneer het gebouw niet langs de openbare weg gelegen is, aan de hoofdtoegang van het terrein waarop het gebouw gelegen is.

 

Art. 27 In gebouwen waar meerdere woongelegenheden of entiteiten zijn, moeten de bewoners/gebruikers of eigenaars ervoor instaan dat de nummering op de deuren van de respectievelijke wooneenheden of entiteiten en op de brievenbussen wordt aangebracht.

 

DEEL VI - De procedure

 

Art. 28 Huis- en busnummers mogen niet gewijzigd of verwijderd worden zonder voorafgaande goedkeuring van de dienst bevolking.

 

Art. 29 Het college van burgmeester en schepenen kan steeds beslissen om de nummering van huizen, gebouwen en entiteiten in bepaalde straten te herzien, verbeteren, te schrappen of aan te vullen.

 

Art. 30 Bij ambtshalve wijzigingen zullen de betrokkenen schriftelijk op de hoogte gesteld worden van de wijzigingen. Betrokkenen krijgen door het gemeentebestuur tien standaard verhuisbrieven die gebruikt kunnen worden voor het aanschrijven van instanties, instellingen, bedrijven enz. Bijkomende individuele gevolgen en kosten van ambtshalve adreswijzigingen kunnen niet ten laste worden gelegd van de gemeente.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Reglement  - Tennisvelden - Aanpassing

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het reglement van de  gemeentelijke tennisvelden, goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 augustus 2022, op te heffen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om het gemeentelijk reglement van de gemeentelijke tennisvelden Kraainem goed te keuren:

 

 

Huishoudelijk reglement gemeentelijke tennisvelden

 

 

DEEL I - Toepassingsgebied

 

Hoofdstuk I - Definities

 

Art. 1   Dit huishoudelijk reglement is van toepassing op de gemeentelijke tennisvelden, gelegen op de Patronaatstraat 10 in Kraainem.

 

Art. 2  In dit reglement wordt verstaan onder:

  - Gemeentelijke sportverantwoordelijke: een lid van de administratie verantwoordelijk voor sportgerelateerde zaken. Deze persoon is bereikbaar via e-mail op sporthal@kraainem.be of telefonisch op 02 720 21 80 tijdens de kantooruren.

  - De toezichthouder: een afgevaardigde van de gemeente die toezicht houdt over de tennisvelden tijdens het gebruik ervan.

  - De tennisvelden: de drie tennisvelden gelegen op het recreatiedomein op de Patronaatstraat 10 in Kraainem en waarvan de gemeente Kraainem eigenaar is.

  - De sporthal: het pand gelegen op de Patronaatstraat 10 in Kraainem en waarvan de gemeente Kraainem eigenaar is.

  - De aanvrager: een potentiële huurder die een tennisveld wenst te gebruiken.

  - De gebruiker: natuurlijk(e) perso(o)n(en) of rechtspersoon dewelke als gevolg van een overeenkomst met de gemeente Kraainem gebruik kan maken van een tennisveld gedurende de huurperiode.

  - Een erkende Kraainemse vereniging: een vereniging die erkend is op basis van het reglement voor de erkenning en subsidiëring van verengingen van 21 december 2021.

  - De verhuurder: het lokaal bestuur Kraainem.

  - Het zomerseizoen: de periode lopende van half april tot eind september (openluchtvelden).

  - Het winterseizoen: de periode lopende van begin oktober tot half april (onder luchtgedragen ballon).

 

Art. 3  De gebruiker is ertoe gehouden dit reglement de volledige huurperiode na te leven.

 

Art. 4  Dit reglement treedt onmiddellijk in werking.

 

 

Hoofdstuk II - Openingsuren, sluitingsdagen en duurtijd overeenkomst

 

Art. 5  De tennisvelden zijn het heel jaar, ongeacht zomer- of winterseizoen, (al dan niet overdekt) dagelijks toegankelijk van maandag tot en met zaterdag van 9 uur tot 22 uur en op zondag van 9 uur tot 21 uur.

 

Art. 6   De tennisvelden hebben een aantal vaste sluitingsdagen, zoals feestdagen. Deze worden opgenomen in de seizoenskalender die eind mei wordt vastgelegd voor het daaropvolgende seizoen.

 

Art. 7   Eventuele extra sluitingsdagen en uren kunnen worden vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen weliswaar na overleg met de gebruikers die gebonden zijn aan een competitiekalender zodat een passend alternatief gevonden kan worden.

 

Art. 8   Sluitingsperiodes om redenen van overmacht of onderhoudswerken worden door de gemeentelijke administratie doorgegeven aan de gebruikers.

 

Art. 9   De minimumhuurtijd van een tennisveld is één uur. In aansluiting op het initiële uur is het mogelijk om per half uur verdere reserveringen te maken.

 

Art. 10  Indien het tennisveld te nat ligt of onbespeelbaar is door andere omstandigheden mag er niet gespeeld worden. In deze gevallen zal de administratie, indien geopend, via e-mail of telefoon de aanvrager op de hoogte stellen, waarbij de mogelijkheid bestaat om de reservering te verplaatsen.

 

DEEL II - Procedure

 

Hoofdstuk I - De aanvraag

 

Art. 11  Reservaties voor éénmalige gebruikers gebeurt via het reservatieplatform op de gemeentelijke website.

 

Tijdens de overgangsperiode dient de reservatie via email of telefonisch te gebeuren bij de gemeentelijke sportverantwoordelijke.

 

Art.12  De aanvrager die gebruik wilt maken van het winterabonnement dient een aanvraag via e-mail op te sturen naar de gemeentelijke sportverantwoordelijke.

 

 

Art.13  De aanvrager die tijdens de schoolvakanties sportstages wilt organiseren en gebruik wilt maken van de gemeentelijke tennisvelden dienen minimum 6 weken op voorhand een aanvraag via e-mail te sturen naar de gemeentelijke sportverantwoordelijke.

 

Voor stages worden er maximaal 2 tennisvelden per dag ter beschikking gesteld.

 

Art. 14  De aanvrager die een tennisactiviteit wenst te organiseren op officiële feestdagen en vastgestelde sluitingsdagen dient minimum 6 weken vooraf een aanvraagformulier in te dienen bij de gemeentelijke sportverantwoordelijke. De aanvraag wordt goedgekeurd of afgewezen door het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Hoofdstuk II - De verwerking van de aanvraag

 

Art. 15  Bij het toekennen van een tennisveld gelden de volgende voorrangsregels:

- Erkende Kraainemse verenigingen.

 De voorrang tussen de verenigingen wordt als volgt geregeld:

  - verenigingen met een correcte financiële historiek ten aanzien van de gemeenten;

  - aantal aansluitende jaren dat een vereniging reeds gebruik maakt van de tennisvelden;

 - verenigingen met jeugdwerking;

 - verenigingen met het hoogste percentage leden woonachtig in Kraainem;

 - indien verengingen aan een gelijk aantal voorwaarden voldoen, zal

  het aantal jaren dat de vereniging aangesloten is bij een  Kraainemse sportraad doorslaggevend zijn.

- Potentiële gebruikers die al verschillende jaren gebruik maken van de tennisvelden.

- Potentiële gebruikers die sporadisch wensen gebruik te maken van een tennisveld.

 

Art. 16  Mogelijke overeenkomsten uit het verleden afgesloten tussen de gemeente Kraainem met de gebruiker vormen na het akkoord van het college van burgemeester en schepenen een uitzondering op deze voorrangsregels.

 

 

DEEL III - Algemene bepalingen

 

Hoofdstuk II - Aansprakelijkheid en verzekeringen

 

Art. 17  De verhuurder is niet aansprakelijk voor materiaal dat achtergelaten wordt door de gebruiker.

 

Aer. 18  De verhuurder is niet aansprakelijk voor ongevallen of diefstallen tijdens de verhuur.

 

Art.19  De verhuurder is niet aansprakelijk voor de schade die geleden wordt naar aanleiding van het weigeren of het intrekken van de toelating. Er kan geen schadevergoeding gevraagd of aangerekend worden.

 

Art. 20  De gebruiker is aansprakelijk voor de activiteiten die hij op de tennisvelden inricht en dient zijn burgerlijke aansprakelijkheid degelijk te verzekeren.

 

Art. 21  De gebruiker dient steeds en gedurende de volle duur van de activiteit ter plaatse aanwezig te zijn.

 

Art. 22  De gebruiker is verantwoordelijk voor materiële schade toegebracht tijdens het gebruik van de infrastructuur, zowel door spelers, officials als toeschouwers. De schade dient op het ogenblik van de feiten te worden vastgesteld door de verantwoordelijke van dienst.

 

 

Hoofdstuk III - Huishoudelijke bepalingen

 

Art. 23  De tennisvelden worden enkel verhuurd voor het uitoefenen van tennis.

 

Art. 24  Enkel sporters, trainers en officials hebben toegang tot de velden en tot de toegewezen kleedkamers (in de sporthal).

 

Art. 25  Als de sporthal gesloten is, zijn de kleedkamers niet toegankelijk.

 

Art. 26  De bepalingen uit het reglement gemeentelijke sporthal van 27 februari 2024 zijn van toepassing bij heb gebruik van de sporthal.

 

Art. 27  De gebruiker kan een sleutel van de kleedkamer vragen aan de verantwoordelijke van dienst. Tijdens de activiteit dient de kleedkamer te worden afgesloten. Na afloop van de activiteit wordt de sleutel terugbezorgd aan de toezichthouders, of op de wijze zoals onderling afgesproken tussen de huurder en de verhuurder.

 

Art. 28  Het dragen van aangepaste schoenen is verplicht.

 

Art. 29  De gebruiker moeten zich strikt houden aan het (de) toegewezen veld(en) en de tijdsduur. Het veld (de velden) mag (mogen) niet betreden worden vóór het vastgelegde uur, en de activiteit moet beëindigd worden op het vastgelegde uur binnen de gereserveerde periode.

 

Art. 30  De gebruiker is verantwoordelijk voor al het materiaal dat hij meebrengt.

 

Art. 31  Onregelmatigheden, beschadigingen of defecten die worden vastgesteld bij ingebruikname van de infrastructuur dienen onmiddellijk te worden gemeld bij de toezichthouder.

  Vaststellingen buiten de permanentie dienen ten laatste de dag erna via e-mail of telefonisch gemeld worden.

 

Art. 32  Het gebruik van materiaal dat eigendom is van andere verenigingen is enkel toegestaan met de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar.

 

Art. 33  Volgende zaken zijn strikt verboden op de tennisvelden:

  - Roken;

  - Alcoholische dranken;

  - Voeding;

  - Glas.

 

Art. 34  Na elke activiteit worden de ter beschikking gestelde tennisvelden door de gebruiker binnen de huurperiode als volgt in orde gebracht:

  - met een sleepnet de gehele oppervlakte van het veld gelijk maken en nadien het sleepnet terug op de voorziene plaats leggen;

  - alle niet bij het tennisveld behorende voorwerpen (flessen, drinkbekers, papier, enz.) verwijderen.

 

Art. 35  Het naleven van het reglement kan te allen tijde gecontroleerd worden door gemeentelijke sportverantwoordelijken, toezichthouder of de conciërge van de sporthal. Het behoort onder andere tot de verantwoordelijkheden van deze personen om tijdens de activiteiten voortdurend toezicht uit te oefenen, ervoor te zorgen dat alle regels strikt worden nageleefd en zij mogen altijd de gehuurde velden betreden.

 

Art. 36  De toezichthouders en de gemeentelijke sportverantwoordelijke hebben het recht om de activiteit van de gebruiker stop te zetten en de gebruiker te verplichten het complex te verlaten in de volgende gevallen:

- indien onbetamelijk en/of onzedig gedrag wordt vastgesteld;

- als de gebruiker het reglement niet respecteert;

- als er gevaar is voor de veiligheid en/of de openbare orde;

- bij overmacht;

- als de belangen van de verhuurder voorrang hebben.

 

Art. 37  Als de gebruiker weigert om de activiteit stop te zetten en/of het complex te verlaten, wordt de politie verwittigd.

 

Hoofdstuk IV - Opzegmogelijkheden

 

Art. 38  In geval van overmacht kunnen twee gereserveerde data overgedragen worden, weliswaar tijdens het lopende tennisseizoen.

 

Art. 39  Het afgelasten van gereserveerde uren dient vierentwintig uur op voorhand aangevraagd te worden, zo niet worden deze uren integraal aangerekend, behoudens overmacht.

 

Art. 40  Het afgelasten van stageweken dient ten minste twee weken voor aanvang aangevraagd te worden, zo niet wordt er een forfaitair bedrag van 100 euro aangerekend, behoudens overmacht.

 

Hoofdstuk V - Sancties

 

Art. 41  Bij beschadiging van het materiaal of de infrastructuur zal de verhuurder de noodzakelijke herstelwerkzaamheden verrichten, waarbij de kosten ten laste van de gebruiker zullen zijn.

 

Art. 42  Het niet naleven van contractuele, reglementaire of financiële verplichtingen kan aanleiding geven tot:

 - het uitsluiten van een individu om gebruik te maken van een tennisveld. In dit geval is het de verantwoordelijkheid van de vereniging om toe te zien op de toepassing van deze sanctie;

- een verbod, gedurende een bepaalde periode, om gebruik te maken van gemeentelijke infrastructuur.

 

Art. 43  Het veroorzaken van onderstaande niet-materiële schade kan leiden tot sancties zoals vermeld in artikel 42:

- Diefstal;

- Mentale of fysieke agressie tegenover personeel, andere gebruikers of bezoekers;

- Overige problemen die voor, tijdens of na het gebruiken van het (de) tennisveld(en) voorkomen en door de gemeentelijke administratie als ernstig genoeg worden beschouwd;

- Schade welke bovenstaand nog niet gedefinieerd is.

 

Art. 44  Het opleggen van sancties behoort tot de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 45  Het college van burgemeester en schepenen kan, alvorens een beslissing over een sanctie te nemen, de aanvrager waarschuwen. Wanneer het college van burgemeester en schepenen beslist over te gaan tot het opleggen van een sanctie, wordt de aanvrager minstens uitgenodigd om gehoord te worden.

 

DEEL IV - De retributie

 

Hoofdstuk VI - Tarief

 

Art. 46  Eénmalige gebruiker:

 

Tarief per uur/veld

 

Inwoners van Kraainem

Niet-inwoner van Kraainem

ZOMERSEIZOEN (openlucht)

Ticket vóór 17 uur

10 euro

12 euro

Ticket na 17 uur + weekend

13 euro

15 euro

WINTERSEIZOEN (onder luchtgedragen ballon)

Ticket vóór 17 uur

14 euro

16 euro

Ticket na 17 uur + weekend

18 euro

20 euro

 

Art. 47  Terugkerende gebruiker:

  - Winterabonnement - minimum 20 weken (onder luchtgedragen ballon)

 

 

Tarief per uur/veld

 

Inwoners van Kraainem

Niet-inwoner van Kraainem

Ticket vóór 17 uur

13 euro

15 euro

Ticket na 17 uur + weekend

17 euro

19 euro

 

  - Tennisclubs De Kamme, KTC en KTA/BADT

   -  Zomerseizoen: 7 euro/uur/veld

   -  Winterseizoen: 9 euro/uur/veld

 

  - Toernooien georganiseerd door De Kamme en KTC

   - Zomerseizoen: 6 euro/uur/veld

   - Winterseizoen: 7 euro/uur/veld

 

 

Art.48  De kostprijs voor het huren van de tennisvelden tijden stagewerken komt overeen met 50% van de kostprijs voor inwoners van Kraainem

Art. 49  Bovengenoemde prijzen worden om de 3 jaar geïndexeerd aan de hand van de index van de consumptieprijzen via onderstaande formule, waarbij het geïndexeerde bedrag naar de eenheid erboven wordt afgerond. De huurprijzen van juli 2023 worden gebruikt als referentie.

 

 

Hoofdstuk VII - Betaling

 

Art.50   Voor éénmalige gebruikers, dient de betaling te gebeuren op het moment van de reservatie, via het daartoe bestemde reserveringsplatform op de gemeentelijke website.

 

Tijdens de overgangsperiode dient de aanvrager zijn veld(en) op voorhand te betalen aan het onthaal van de sporthal tijdens de kantooruren uiterlijk in de week voorafgaand aan de reservatie.

 

 

Art. 51  Indien dit niet haalbaar is, moet de aanvrager zijn veld betalen net vóór aanvang van zijn speeltijd (in het geval dat er geen personeel aanwezig is in het kantoor van de sporthal, kan deze betaling eventueel worden verricht in de cafetaria).

 

Art. 52  Voor terugkerende gebruikers, gebeurt de betaling door middel van facturatie.

 

 

Art. 53  Met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen, kan de gemeente zich beroepen op de bepalingen uit artikel 3 van het retributiereglement op de invordering van fiscale en niet fiscale ontvangsten Vaststelling van de retributies voor de periode 01/09/2020 tot en met 31/12/2025 van 20 augustus 2020, onverminderd andere invorderingsmaatregelen die de financieel directeur kan aanwenden.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Reglement - Sporthal - Aanpassing

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het reglement gemeentelijke sporthal Kraainem, goedgekeurd op de gemeenterad van 30 augustus 2022, op te heffen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het reglement gemeentelijke sporthal Kraainem goed te keuren:

 

 

 Huishoudelijk reglement gemeentelijke sporthal Kraainem

 

DEEL I - Toepassingsgebied

 

Hoofdstuk I - Definities

 

Art. 1  Dit huishoudelijk reglement is van toepassing op de gemeentelijke sporthal, gelegen op de Patronaatstraat 10 in Kraainem.

 

Art. 2  In dit reglement wordt verstaan onder:

  - Gemeentelijke sportverantwoordelijke: een lid van de administratie verantwoordelijk voor sportgerelateerde zaken. Deze persoon is bereikbaar via e-mail op sporthal@kraainem.be of telefonisch op 02 720 21 80 tijdens de kantooruren.

  - De toezichthouder: een afgevaardigde van de gemeente die toezicht houdt over de sportzalen tijdens het gebruik ervan.

  - De sporthal: het pand gelegen op de Patronaatstraat 10 in Kraainem en waarvan de gemeente Kraainem eigenaar is.

  - De aanvrager: een potentiële huurder die een sportzaal wenst te gebruiken.

  - De gebruiker: natuurlijk(e) perso(o)n(en) of rechtspersoon dewelke als gevolg van een overeenkomst met de gemeente Kraainem gebruik kan maken van een sportzaal gedurende de huurperiode.

  - Een erkende Kraainemse vereniging: een vereniging die erkend is op basis van het reglement voor de erkenning en subsidiëring van verenigingen van 21 december 2021.

 

 - De verhuurder: het lokaal bestuur Kraainem.

  - Het seizoen: een sportseizoen loopt van 1 juli tot en met 30 juni.

 

Art. 3  De gebruikers zijn ertoe gehouden dit reglement de volledige huurperiode na te leven.

 

Art. 4  Dit reglement treedt onmiddellijk in werking.

 

Hoofdstuk II - Openingsuren, sluitingsdagen en duurtijd overeenkomst

 

Art. 5  De sporthal is geopend van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 23 uur, op zaterdag van 9 uur tot 22 uur en op zondag van 9 uur tot 21 uur.

 

Art. 6  De sporthal heeft een aantal vaste sluitingsdagen, waaronder feestdagen en de maand juli. Deze worden opgenomen in de seizoenskalender die eind mei wordt vastgelegd voor het daaropvolgende seizoen

 

Art. 7  Eventuele bijkomende sluitingsdagen en uren kunnen worden vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen weliswaar na overleg met gebruikers die gebonden zijn aan een competitiekalender zodat en passend alternatief gevonden kan worden.

 

Art. 8  Sluitingsperiodes om redenen van overmacht of onderhoudswerken worden door de gemeentelijke administratie doorgegeven aan de gebruikers.

 

Art. 9  De minimale huurtijd van een zaal is één uur. Het plaatsen en opbergen van toestellen en materiaal inbegrepen.

In aansluiting op het initiële uur is het mogelijk om per half uur verdere reserveringen te maken.

 

DEEL II - Procedure

Hoofdstuk I - De aanvraag

 

Art. 10  Reservaties voor éénmalige gebruikers gebeuren via het reservatieplatform op de gemeentelijke website.

 

Tijdens de overgangsperiode dient de reservatie, twee weken op voorhand, via e-mail te gebeuren bij de gemeentelijke sportverantwoordelijke.

 

Art. 11  De aanvrager die tot op heden geen zaal op jaarbasis huurt en dit wenst te doen, dient een aanvraag via e-mail te sturen naar de gemeentelijke sportverantwoordelijke.

 

Art. 12  De aanvrager die tijdens de schoolvakanties sportstages wilt organiseren en gebruik wilt maken van de zalen in de gemeentelijke sporthal dient minimum 6 weken op voorhand een aanvraag via e-mail te sturen naar de gemeentelijke sportverantwoordelijke.

 

Art. 13  De aanvrager die op jaarbasis de sporthal gebruikt en die een sportactiviteit wenst te organiseren op officiële feestdagen en vastgestelde sluitingsdagen dient minimum 6 weken vooraf een aanvraagformulier in te dienen bij de gemeentelijke sportverantwoordelijke, met uitzondering van officiële wedstrijden (zoals beker, play-offs).

 

Het is van essentieel belang dat deze informatie zo spoedig mogelijk wordt meegedeeld.

 

De aanvraag wordt goedgekeurd of afgewezen door het college van burgemeester en schepenen.

 

Hoofdstuk II - De verwerking van de aanvraag

 

Art. 14  Behoudens aanvragen van nieuwe gebruikers en voor sportstages, is de gemeentelijke sportverantwoordelijke bevoegd voor het opstellen van de seizoenskalender.

 

Art. 15  De seizoenskalender wordt in mei ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 16  Bij het toekennen van de zalen gelden de volgende voorrangsregels:

  - De aanvragen voor gebruik en samenstelling van de seizoenskalender worden als volgt behandeld:

   a. Sportverenigingen krijgen voorrang op het verkrijgen van de uren die ze het voorgaande jaar gereserveerd hadden (minimum 7 maanden)

   b. Erkende Kraainemse verenigingen

    De voorrang tussen deze verenigingen wordt als volgt geregeld:

    - verenigingen met een correcte financiële historiek ten aanzien van de gemeente;

    - aantal aansluitende jaren dat een vereniging reeds gebruik maakt van de zaal;

- verenigingen met een jeugdwerking;

- verenigingen met het hoogste percentage leden woonachtig in Kraainem;

    - indien verenigingen aan een gelijk aantal voorwaarden voldoen, zal het aantal jaren dat de vereniging aangesloten is bij een Kraainemse sportraad doorslaggevend zijn.

   c. Potentiële gebruikers die op jaarbasis gebruik willen maken van de za(a)l(en

    - Potentiële gebruikers die sporadisch wensen gebruik te maken van een sportzaal

  De aanvragen worden chronologisch verwerkt op basis van de volgorde waarin ze zijn ontvangen.

Art. 17  Mogelijke overeenkomsten uit het verleden afgesloten tussen de gemeente Kraainem met de gebruiker vormen na het akkoord van het college van burgemeester en schepenen een uitzondering op deze voorrangsregels.

 

DEEL III - Algemene bepalingen

 

Hoofdstuk I - Aansprakelijkheid en verzekeringen

 

Art. 18  De verhuurder is niet aansprakelijk voor materiaal dat achtergelaten wordt door de gebruiker.

 

Art. 19  De verhuurder is niet aansprakelijk voor ongevallen of diefstallen tijdens de verhuring.

 

Art. 20  De verhuurder is niet aansprakelijk voor de schade die geleden wordt naar aanleiding van het weigeren of het intrekken van de toelating. Er kan geen schadevergoeding gevraagd of aangerekend worden.

 

Art. 21  De gebruiker is aansprakelijk voor de activiteiten die hij in de sporthal inricht en dient zijn burgerlijke aansprakelijkheid degelijk te verzekeren.

 

Art. 22  De gebruiker dient steeds en gedurende de volle duur van de activiteit ter plaatse aanwezig te zijn.

 

Art. 23  De gebruiker is verantwoordelijk voor materiële schade toegebracht tijdens het gebruik van de infrastructuur, zowel door spelers, officials als toeschouwers. De schade dient op het ogenblik van de feiten te worden vastgesteld door de verantwoordelijke van dienst.

 

Hoofdstuk II - Huishoudelijke bepalingen

 

Art. 24  De zalen worden enkel verhuurd voor het uitoefenen van sportactiviteiten.

 

Art. 25  Enkel sporters, trainers en officials hebben toegang tot de sportzalen en tot de toegewezen kleedkamers.

 

  De toeschouwers hebben toegang tot de ruimte in de zalen die voor hen bestemd zijn.

 

Art. 26  De hal, het sanitair en de cafetaria van de sporthal zijn vrij toegankelijk voor iedereen.

 

Art. 27  Na afloop van de sportactiviteit dienen sporters, trainers en officials de kleedkamers en douches binnen een tijdspanne van maximaal 30 minuten te verlaten.

 

Art. 28  De gebruiker krijgt een sleutel van de kleedkamer overhandigd door de verantwoordelijke van dienst. Tijdens de activiteit dient de kleedkamer te worden afgesloten.

  

  Na afloop van de activiteit wordt de sleutel terugbezorgd aan de toezichthouders, of op de wijze zoals onderling afgesproken tussen de gebruiker en de verhuurder.

 

Art. 29  Het dragen van aangepaste schoenen, dewelke geen sporen nalaat op de vloer is verplicht voor alle deelnemers.

 

Art. 30  De gebruiker moet zich strikt houden aan de toegewezen za(a)l(en) en de tijdsduur. De sportza(a)l(en) mag (mogen) niet betreden worden vóór het vastgelegde uur, en de activiteit moet beëindigd worden op het vastgelegde uur binnen de gereserveerde periode - inclusief het opbergen van toestellen en materiaal (tafels, stoelen, banken, tribunes) op de daarvoor aangewezen plaatsen.

 

Art. 31  De gemeenschappelijke ruimtes mogen niet gebruikt worden als opslagruimte. De gemeenschappelijke ruimtes staan te allen tijde ter beschikking van alle gebruikers.

 

Art. 32  De gebruiker is verantwoordelijk voor al het materiaal dat hij meebrengt.

 

Art. 33  Onregelmatigheden, beschadigingen of defecten die ter zake worden vastgesteld bij ingebruikname van de infrastructuur dienen onmiddellijk te worden gemeld bij de toezichthouder.

 

  Vaststellingen buiten de permanentie dienen ten laatste de dag erna via e-mail of telefonisch gemeld worden.

 

Art. 34  Materialen die tot de uitrusting van de sporthal behoren mogen enkel worden gebruikt mits voorafgaandelijke toelating van de gemeentelijke sportverantwoordelijke.

 

Art. 35  Het gebruik van materialen die eigendom zijn van andere verenigingen is enkel toegestaan met de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar.

 

Art. 36  De gebruiker die op jaarbasis minstens 7 maanden gebruik maken van de sporthal mogen hun materiaal het hele jaar door in de berging opslaan, in overeenstemming met de gemeentelijke sportverantwoordelijke en de toezichthouders.

 

De gebruiker die op jaarbasis minder dan 7 maanden gebruik maken van de sporthal mogen hun materiaal alleen opslaan tijdens de periodes waarin zij de sporthal huren.

 

Art. 37  Volgende zaken zijn strikt verboden in de sportzalen en de kleedkamers:

- Roken;

- Alcoholische dranken;

- Voeding;

- Glas;

- Spelen en sporten in de gangen en het sanitair;

- Het gebruik van gel, lijmen en/of andere klevende substanties.

   o Bij verplicht gebruik van dergelijke substanties door de Federatie wordt dit aanvaard, weliswaar enkel en alleen bij de officiële competitiewedstrijden. Bovendien dient gebruik te worden gemaakt van de minst vervuilende substanties en dient de zaal binnen de toegekende huurperiode correct te worden gereinigd.

 

Art. 38  Het naleven van het reglement kan te allen tijde gecontroleerd worden door de gemeentelijke sportverantwoordelijken van de gemeente, toezichthouder of de conciërge van de sporthal. Het behoort onder andere tot de verantwoordelijkheden van deze personen om tijdens de activiteiten voortdurend toezicht uit te oefenen, ervoor te zorgen dat alle regels strikt worden nageleefd en mogen altijd de gehuurde zaal betreden.

 

Art. 39  De toezichthouders en de gemeentelijke sportverantwoordelijke hebben het recht om de activiteit van de gebruiker stop te zetten en de gebruiker te verplichten het complex te verlaten in de volgende gevallen:

- indien onbetamelijk en/of onzedig gedrag wordt vastgesteld;

- als de gebruiker het reglement niet respecteert;

- als er gevaar is voor de veiligheid en/of de openbare orde;

- bij overmacht;

- als de belangen van de verhuurder voorrang hebben.

 

Art. 40  Als de gebruiker weigert om de activiteit stop te zetten en/of het complex te verlaten, wordt de politie verwittigd.

 

Hoofdstuk III - Opzegmogelijkheden

 

Art. 41  Het afgelasten van gereserveerde uren dient twee weken op voorhand aangevraagd te worden, zo niet worden deze uren integraal aangerekend, behoudends overmacht.

 

Art. 42  Het afgelasten van stageweken dient ten minste twee weken voor aanvang aangevraagd te worden, zo niet wordt er een forfaitair bedrag van 100 euro aangerekend, behoudends overmacht.

 

Hoofdstuk IV - Sancties

 

Art. 43  Bij beschadiging van het materiaal of de infrastructuur zal de verhuurder de noodzakelijke herstelwerkzaamheden verrichten, waarbij de kosten ten laste van de gebruiker zullen zijn.

 

Art. 44  Het niet naleven van contractuele, reglementaire of financiële verplichtingen kan aanleiding geven tot:

  - het uitsluiten van een individu om gebruik te maken van de sportza(a)l(en). In dit geval is het de verantwoordelijkheid van de gebruiker om toe te zien op de toepassing van deze sanctie;

  - een verbod, gedurende een bepaalde periode, om gebruik te maken van gemeentelijke infrastructuur.

  - een gedeeltelijke of gehele inhouding van de betaalde waarborg.

 

Art. 45  Het veroorzaken van onderstaande niet-materiële schade kan leiden tot sancties zoals vermeld in artikel 44:

  - Diefstal;

  - Mentale of fysieke agressie tegenover personeel, andere gebruikers of bezoekers;

  - Overige problemen die voor, tijdens of na het gebruiken van de sportza(a)l(en) voorkomen en door de verhuurder als ernstig genoeg worden beschouwd;

  - Schade welke bovenstaand nog niet gedefinieerd is.

 

Art. 46  Het opleggen van sancties behoort tot de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 47  Het college van burgemeester en schepenen kan, alvorens een beslissing over een sanctie te nemen, de aanvrager waarschuwen. Wanneer het college van burgemeester en schepenen beslist over te gaan tot het opleggen van een sanctie, wordt de aanvrager minstens uitgenodigd om gehoord te worden

 

DEEL IV - De retributie

 

Hoofdstuk I - Tarief

 

Art. 48  De volgende tarieven zijn van toepassing.

 

 

 

Erkende Kraainemse verenigingen

 

Jaarabonnement

(juli-juni)

Andere gebruikers

 

 

Jaarabonnement

(juli-juni)

Eenmalige huur

GROTE ZAAL

9 euro/uur

 

Halve zaal

4,5 euro/uur

31 euro/uur

 

Halve zaal

15,50 euro/uur

40 euro/uur

Waarborg 1x175 euro

KLEINE ZAAL (DOJO)

5 euro/uur

13 euro/uur

20 euro/uur

Waarborg 1x125 euro

 

Art. 49  De kostprijs voor het huren van de zaal tijdens stageweken komt overeen met de prijs van een jaarabonnement.

 

Art. 50  Bovengenoemde prijzen worden om de 3 jaar geïndexeerd aan de hand van de index van de consumptieprijzen via onderstaande indexatieformule, waarbij het geïndexeerde bedrag naar de eenheid erboven wordt afgerond. De huurprijzen van juli 2023 worden gebruikt als referentie.

 

                            

Hoofdstuk II - Waarborg

 

Art. 51  De waarborg dient twee weken voor de start van de huurperiode betaald te worden.

 

Art. 52  De betaalde waarborgsom zal indien nodig worden aangewend als (mogelijk gedeeltelijke) vergoeding van feitelijk vastgestelde beschadigingen. Indien de waarborgsom niet toereikend is, zal een bijkomende facturatie plaatsvinden.

 

Art. 53  De gebruiker die niet langer gebruik wenst te maken van de gemeentelijke sportinfrastructuur krijgt de betaalde waarborgsom terugbetaald op schriftelijk verzoek, mits voldaan te hebben aan de betaling van de huurbedragen en zonder vastgestelde beschadigingen.

 

Hoofdstuk III - Betaling

 

Art. 54  Het gebruik van de zalen wordt maandelijks gefactureerd.

 

Art. 55  Met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen, kan de gemeente zich beroepen op de bepalingen uit artikel 3 van het retributiereglement op de invordering van fiscale en niet fiscale ontvangsten Vaststelling van de retributies voor de periode 01/09/2020 tot en met 31/12/2025 van 20 augustus 2020, onverminderd andere invorderingsmaatregelen die de financieel directeur kan aanwenden.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Reglement voorhuwelijkssparen

 

Besluit

met 12 ja-stemmen (Bertrand Waucquez, Marie-France Constant, Johan Forton, Guillaume von Wintersdorff, Olivier Joris, Carel Edwards, André Ivanszky, Vinciane De Meutter-Cardinael, Nathalie Woitrin, Anja Vermeulen, Carine Pin en Luc Timmermans), 11 nee-stemmen (Elisabeth d'Ursel, Anne-Charlotte Sala, Véronique Caprasse, Bruno Vandersteen, Françoise Devleeschouwer, Alain Van Herck, Pierre Simon, Sarra Crucifix - Kekli, Christiaan Marichal, Isabelle Fouarge en Bruno Schroeven)

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist om het gemeentelijk reglement voorhuwelijkssparen goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 februari 1987, op te heffen.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Regiowerking - Vlaamse randregio

 

Besluit

Amendement

met 11 ja-stemmen (Bertrand Waucquez, Marie-France Constant, Johan Forton, Guillaume von Wintersdorff, Olivier Joris, Carel Edwards, André Ivanszky, Vinciane De Meutter-Cardinael, Nathalie Woitrin, Anja Vermeulen en Luc Timmermans), 11 nee-stemmen (Elisabeth d'Ursel, Anne-Charlotte Sala, Véronique Caprasse, Bruno Vandersteen, Françoise Devleeschouwer, Alain Van Herck, Pierre Simon, Sarra Crucifix - Kekli, Christiaan Marichal, Isabelle Fouarge en Bruno Schroeven), 1 onthouding (Carine Pin)

Besluit

met 18 nee-stemmen (Bertrand Waucquez, Elisabeth d'Ursel, Marie-France Constant, Anne-Charlotte Sala, Véronique Caprasse, Johan Forton, Bruno Vandersteen, Carel Edwards, Françoise Devleeschouwer, Alain Van Herck, André Ivanszky, Vinciane De Meutter-Cardinael, Nathalie Woitrin, Pierre Simon, Sarra Crucifix - Kekli, Christiaan Marichal, Isabelle Fouarge en Bruno Schroeven), 5 onthoudingen (Guillaume von Wintersdorff, Olivier Joris, Anja Vermeulen, Carine Pin en Luc Timmermans)

 

De gemeenteraad beslist het voorstel te verwerpen.

 

 

 

Enig artikel:

De  gemeenteraad beslist om de volgende vragen aan de Vlaamse en federale onderhandelaars, opgesteld door Toekomstforum Halle-Vilvoorde omtrent het ‘Vlaamse Randregio’-dossier, goed te keuren:

 

         Aan de Vlaamse onderhandelaars:

 

         vraag in verband met Vlaamse Randregio:

 

De lokale besturen van de referentieregio Halle-Vilvoorde vragen een erkenning als Vlaamse Randregio. In afwachting van de hervorming van het Gemeentefonds gaat deze vraag gepaard met een versterking/verbreding van de financiële middelen via een Vlaams Randregiofonds. Naar analogie met het Kustfonds moeten deze middelen rechtstreeks ter beschikking worden gesteld aan de 33 lokale besturen zodat ze hun lokaal beleid per domein structureel kunnen aanpakken. Toekomstforum ondersteunt eveneens de vraag om Vilvoorde en/of Halle te erkennen als centrumstad voor de regio.

 

         vraag in verband met taal en integratie:

 

Het Nederlands is een sleutel tot integratie. Het bestaande aanbod is niet genoeg op maat van de burger waardoor het niet genoeg uitgeput wordt. We vragen de mogelijkheid tot samenwerking en de creatie van een Plan Nederlands met de focus op deelname aan het maatschappelijke leven in de brede zin (Sport, onderwijs,…) en met gerichte financiering. Om die reden vraagt de TKF een versterking van vzw De Rand. Daarnaast pleiten we voor een aanpassing van het decreet zodat de inburgeringsplicht zich niet enkel tot de bestaande groep beperkt.

 

         vraag in verband met onderwijs:

 

        Bij het toekennen van middelen voor scholenbouw, wordt er in de toekomst rekening gehouden met die steden en gemeenten waar de nood het grootste is. Er wordt dus voorzien in een meer accurate capaciteitsmonitor om sneller te kunnen beantwoorden op vraag en aanbod. De prognoses voorspellen een verhoogde instroom in regio Halle-Vilvoorde.

        Aan de Vlaamse Randregio wordt over de hele beleidsperiode extra middelen toegekend om leerlingen en ouders in de scholen extra te kunnen begeleiden en het Nederlands machtig te maken.

 

         vraag in verband met zorg en welzijn:

 

        Gezien de snelle demografische groei van Halle-Vilvoorde vragen wij aan de welzijnsagentschappen extra middelen en gelijkgestelde financiering voor de regio om:

       De achterstand weg te werken op vlak van kinderdagverblijven;

       Psychologische hulpverlening voor zowel  jongeren als volwassenen te voorzien.

        Gezien de achterstand in financiering van CAW Halle-Vilvoorde ten opzichte van andere regio’s, loopt dit op vandaag te moeilijk. 

        Tijdelijke noodopvang in het geval van crisis (vb. bij intrafamiliaal geweld).

 

         vraag in verband met werk:

 

        Samen met de lokale besturen zal de visibiliteit en werking van VDAB in de referentieregio Halle-Vilvoorde versterkt worden via lokale werkwinkelpunten en lokale zitdagen. We brengen VDAB naar de burger, gezien de uitgestrektheid van de regio en de moeilijke mobiliteitsverbindingen! Regio Halle-Vilvoorde is bereid om hiertoe samenmet VDAB een pilootproject op te zetten, dat later kan uitgerold worden naar andere Vlaamse regio’s. Het Nederlands is een sleutel tot een zekere kans op werk in de Vlaamse Rand. Om die reden wordt een apart budget voorzien voor intensieve lessen Nederlands op de werkvloer i.s.m. VOKA en Unizo Vlaams-Brabant. Op die manier kan men meteen beginnen werken en op de werkvloer Nederlands aanleren.

 

         vraag in verband met mobiliteit:

 

         De werken aan de Ring door de Werkvennootschap krijgen in de toekomst absolute prioriteit bij de grote projecten van de Vlaamse Overheid. De Werkvennootschap werd opgericht met dat specifieke doel maar kent nu een te groot aantal projecten die ver buiten de werken aan de R0 vallen. Naar analogie met Antwerpen wordt werk gemaakt van leefbaarheidsprojecten en alternatieve modi (openbaar vervoer, fietsinfrastructuur) die rechtstreeks verband houden met de bereikbaarheid van de regio Halle-Vilvoorde. Hiertoe worden de nodige extra budgetten voorzien. 

 

         vraag in verband met wonen en land:

 

        De lokale besturen van Halle-Vilvoorde pleiten voor een streng woonbeleid. Om dit te versterken, vragen we voldoende middelen om de Bestuurlijke Handhaving efficiënter en sneller op te nemen.

        De regio vraagt de mogelijkheid om het aantal sociale woningen met minstens 5.000 entiteiten te verhogen.

 

         Aan de federale onderhandelaars:

 

         vraag in verband met veilige regio:

 

        Voor de politionele mankrachten in de referentieregio wordt voorzien in een accurate premie met als doel het verloop van het politiepersoneel vanuit de Vlaamse Randregio structureel te beperken. Mogelijk kunnen diverse kanalen ingezet worden met het oog op een verhoogd resultaatseffect. Deze pistes worden besproken en afgestemd met het Toekomstforum. De Federale dotatie dient aangepast en gelijkgesteld worden.

 

         vraag in verband met justitie:

 

        Onze regio kent een bedroevend hoge criminaliteitsgraad. Op heden worden de criminele feiten berecht in rechtbanken rond onze regio (Brussel,…) met onder meer taalproblemen én onaanvaardbare doorlooptijden ter behandeling van deze feiten als gevolg. Regio Halle-Vilvoorde vraagt daarom een efficiëntere aanpak via een eigen rechtbank. 

 

         vraag in verband met zorg en welzijn:

 

        De Federale overheid voorziet in een structurele en aanhoudende financiering van een Zorgcentrum na Seksueel Geweld voor de referentieregio Halle-Vilvoorde.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Update kader organisatiebeheersing - 2024

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2022 houdende de update van de vaststelling van het kader voor organisatiebeheersing op te heffen.

 

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist het aangepaste kader voor organisatiebeheersing, als bijlage bij deze beslissing gevoegd en er integraal deel van uitmakend, goed te keuren.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Organisatiebeheersing - Rapportering 2023

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Samenwerkingsovereenkomst - geboortepremies

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Kraainem en het Vlaams agentschap voor de Uitbetaling van de Toelagen in het kader van het Gezinsbeleid, vervat als bijlage en integraal deel uitmakend van deze beslissing, goed te keuren.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Patrimonium – PPS project

 

Het punt wordt verdaagd naar een volgende zitting.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Agora - Afwijking poetskosten

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de aanvraag tot afwijking van de poetskosten te aanvaarden en beslist dat Team Sport Educ verantwoordelijk is voor de poets voor de gereserveerde lokalen op volgende data:

         Vrijdag 5 april 2024

         Vrijdag 12 april 2024

         Vrijdag 5 juli 2024

         Vrijdag 12 juli 2024

         Vrijdag 19 juli 2024

         Vrijdag 26 juli 2024

         Vrijdag 2 augustus 2024

         Vrijdag 9 augustus 2024

         Vrijdag 16 augustus 2024

         Vrijdag 23 augustus 2024

         Vrijdag 30 augustus 2024

en dit onder voorwaarde dat de animatoren:

         de gereserveerde lokalen grondig borstelen;

         de tafels en stoelen afwassen en afdrogen indien nodig;

         alle afval deponeren in vuilniszakken die ze na gebruik van de lokalen zullen verwijderen;

         de gang en toiletten boven schoonvegen indien nodig.

en op voorwaarde dat er toch een poetsploeg ingepland wordt op het einde van elke periode op:

        Maandag 15 april 2024

        Maandag 29 juli 2024

        Maandag 2 september 2024

 

Artikel 2:

Indien de verhuurde lokalen alsnog bevuild achtergelaten worden, zullen de kosten voor het bijkomend poetswerk aangerekend worden aan Team Sport Educ.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Agora - Aanvraag afwijking openingsuren

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Enig artikel:

De gemeenteraad beslist een uitzondering toe te kennen aan de Rotary Club Wezembeek Kraainem om de polyvalente zaal, de foyer, de bar en de keuken van de Agora op 28 maart 2024 van 17.30 uur tot 24.00 uur te zijner beschikking te stellen.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Motie - Kruispunt Vier-Armen en Tervurenlaan

 

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad herhaalt zijn oppositie tot de vermindering van het aantal rijvakken op de Tervurenlaan tussen Oudergem-Woud en het Vier-Armen-Kruispunt.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad herhaalt zijn voorkeur voor de variante “Tervurenlaan 2 x 2 gefusioneerde rijstroken”.

 

Artikel 3:

De Gemeenteraad belast het Schepencollege deze motie te communiceren naar de Ministers Van Openbare Wegen (Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk gewest), de Agentschap voor Wegen en Verkeer, de Werkvennootschap, de gemeenten Sint-Pieters-Woluwe, Tervuren, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Oudergem.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Motie - Vier Armen - deel Noord

 

Besluit

Amendement

met eenparigheid der stemmen

Besluit

met eenparigheid der stemmen

 

 

 

Artikel 1:

Wat betreft het Vier-Armen-Kruispunt – noord deel, en het alternatief naar voren geschoven ovonde, vraagt de gemeenteraad details over:

         De mobiliteitsstudie (simulaties, cijfers) die geleid heeft tot deze keuze

         De exacte plaats van de potentiële verkeerslichten

         Het oversteken van de ovonde voor de fietsers 

         Het gevolg voor de bussen die rijden langs de Brusselsesteenweg

          

 

Artikel 2:

De Gemeenteraad belast het Schepencollege deze motie te communiceren naar de Ministers Van Openbare Wegen (Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk gewest), de Agentschap voor Wegen en Verkeer, de Werkvennootschap, de gemeenten Sint-Pieters-Woluwe, Tervuren, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Oudergem.

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Bulletin der schriftelijke vragen

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Mondelinge vragen vorige zitting 30 januari 2024

Publicatiedatum: 29/02/2024
Overzicht punten

Mondelinge vragen

Publicatiedatum: 29/02/2024