BESLUITENLIJST VAN
HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

Gemeente Kraainem

Zitting van 19 april 2022

 

 

Aanwezig:

Burgemeester:  Bertrand Waucquez

Algemeen directeur:  Joëlle Eggermont

Schepenen:  Elisabeth d'Ursel, Marie-France Constant, Véronique Caprasse, Anne-Charlotte Sala, Johan Forton

 

 

Overzicht punten

Goedkeuring notulen 5 april 2022

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen beslist de notulen van de vergadering van 5 april 2022 goed te keuren mits verbetering van het punt 15) Werken onthaal: de stemmingen staan twee keer in het besluit.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Goedkeuring notulen 7 april 2022

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen beslist de notulen van de vergadering van 7 april 2022 goed te keuren.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

OMV/2021/228

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

OMV/2022/42

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

OMV/2021/218

 

Besluit

 

Besluit

 

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om een voorwaardelijke omgevingsvergunning te verlenen voor de volgende onderdelen van de aanvraag OMV_2021185359 (intern nummer OMV/2021/218) .

       De verlaging van de tuinmuren van het terras conform de verleende vergunning dd. 17 maart 2020 en een beperking van de oppervlakte van het terras. De plannen ‘nieuwe toestand’ waarbij geen verlaging van tuinmuur terras wordt aangegeven, en niet in overeenstemming zijn met de vergunde toestand dd. 17 maart 2020, kunnen niet als dusdanig worden uitgevoerd wat de hoogte van de tuinmuur terras betreft.

       Een beperking van de laterale paden, tot 1,2 meter.

       De gedeeltelijke ontharding van de achteruitbouwzone

       De verlaging van de tuinmuur in voortuin van h=90cm naar h=80cm, enkel wat betreft de lage tuinmuur tussen de rooilijn en de achteruitbouw.

       Het reliëf van de zijdelingse strook, naast de woning en het terras wordt aangepast zoals het reliëf van de buren, tot op 1m. op eigen perceel wat betreft de zijde aansluitend bij Hebronlaan 105

Volgende voorwaarden dienen hierbij te worden gerespecteerd:

       De plantvakken op het terras dienen te worden aangeplant met wintergroene struiken die een hoogte hebben tussen 1m80 en 2m00 en die voldoende dicht zijn om inkijk naar de buren links en rechts te vermijden.

       Langs de beide zijgrenzen dient een wintergroene inheemse haag te worden aangeplant, op 0,50m van de perceelsgrens

       Langs de kant Hebronlaan 105 dient een haag te worden voorzien met een hoogte tussen 1m80 en 2,00 meter. De haag moet minimaal starten 5 meter voor de achtergevelgrens en dient minimaal 5m achter het terras te eindigen. Dit om enerzijds inkijk te vermijden, maar anderzijds ook het zicht op de terrasconstructie te beletten.

       Langs de kant Hebronlaan 109 dient een hogere haag te worden voorzien. Hier is er een groter verschil in hoogte tussen de maaiveld en het terras. Een haag van 1m80 en 2,00 meter volstaat niet om inkijk te vermijden. De haag dient hier, in afwijking van de verkavelingsvoorschriften en de gemeentelijk bouwverordening, tussen 3m50 en 4m00 hoog te zijn ten aanzien van het maaiveld in de zijstrook ter hoogte van het terras.  De haag moet minimaal starten 5 meter voor de achtergevelgrens en dient minimaal 5m achter het terras te eindigen.

       Het reliëf van de achtertuin mag niet gewijzigd worden. De plannen zijn wat dit aspect betreft evenwel niet sluitend en worden door de bezwaarindieners betwist. Dit dient nader te worden onderzocht. Indien zou blijken uit een recente hoogtemeting dat de achtertuin werd opgehoogd of genivelleerd ten aanzien van het oorspronkelijk profiel, dient het reliëf van de achtertuin naar het oorspronkelijk reliëf te worden teruggebracht.

       De aanplantingen dienen te gebeuren in het eerste plantseizoen na de beëindiging van de werken en dit ten laatste op 30 november 2022.

       Het voorwaardelijk gunstig advies van De Watergroep/Riopact dient strikt te worden gerespecteerd.

 

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de aanvraag te weigeren voor de volgende onderdelen van de aanvraag OMV_2021185359 (intern nummer OMV/2021/218).

       De gewijzigde inplanting en afmetingen van het tuinhuis en alle aanhorende constructies

       De lage tuinmuur in voortuin langs de beide perceelsgrenzen met de woningen Hebronlaan 105 en 109;

         Het reliëf van de zijdelingse strook, naast de woning wat betreft de zijde aansluitend bij Hebronlaan 109. Ten aanzien van Hebronlaan 109 zijn de plannen gebrekkig. Hieruit kan niet uitgesloten worden wat de precieze aanpassing zal inhouden. Dit dient nader te worden onderzocht. Hiervoor dient een aparte aanvraag te worden ingediend, waaruit onmiskenbaar blijkt hoe het reliëf van de buren, tot op 1m op eigen perceel, zal worden gerealiseerd, rekening houdend met de bestaande zijtuin van de buur.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

OMV/2022/014

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om geen omgevingsvergunning te verlenen voor de aanvraag voor het vellen van bomen met projectnummer OMV_2022015004 (intern nummer OMV/2022/014).

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

OMV/2022/020

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om een omgevingsvergunning te verlenen voor de aanvraag voor het interne verbouwing van appartement op het gelijkvloers/eerste verdieping aan de linker zijde met projectnummer OMV_2021193716 (intern nummer OMV/2022/020) met volgende voorwaarden:

     de voorwaarden opgenomen in het advies van de watergroep/riopact en de brandweer dienen nageleefd te worden.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

OMV/2022/031

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om een omgevingsvergunning te verlenen voor de aanvraag voor het isoleren van het dak met projectnummer OMV_2022025584 (intern nummer OMV/2022/031).

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Kapmachtiging privé-bos

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de kapmachtiging in privé-bos onder voorwaarden in een beschermd onroerend erfgoed, afgeleverd op 9 maart 2022 door het Agentschap voor natuur en Bos in Vlaams-Brabant en Limburg.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist geen beroep aan te tekenen tegen de kapmachtiging.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

RUP bouwlagen – RUP overstromingsgebied

 

Besluit

 

Enig artikel

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt het standpunt in dat,

         de gedeelten van de zones 1 en 5 voorzien in het RUP bouwlagen die gelegen zijn binnen het effectief overstromingsgevoelig gebied worden niet mee opgenomen worden binnen de zones 1 en 5 zodat deze later meegenomen kunnen worden binnen een integrale visie op de overstromingsproblematiek binnen het RUP overstromingsgebied

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Omgeving - GRS

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant om de passages in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kraainem met betrekking tot de ontwikkeling van het Pikdorenveld te schrappen. Concreet gaat het om volgende passages (doorstreepte tekst):

 Richtinggevend deel:

o Onder ‘1.4.1 Concepten m.b.t. Kraainem Noord & Midden-Stokkel’:

p.7: “Het Pikdorenveld gelegen tussen K. Astridlaan, Wezembeeklaan, de Burburelaan               en de bedding van de tramlijn 39 wordt als een strategisch projectgebied beschouwd waar ontwikkelingen worden voorop gesteld in een groen kader. De plannen voor de herinrichting van de Wezembeeklaan zijn hier een onderdeel van en moeten eerst worden uitgewerkt alvorens de ontwikkeling van het noordelijk deel van Pikdorenveld kan worden opgestart.”

 

o Onder ‘2.2 Gewenste Nederzettingsstructuur - Woonbeleid gericht op de uitbouw van het                             stedelijk gebied en versterking van de kernen’:

p. 22-23: “Het bouwen van nieuwe woningen op ruimtelijk verantwoorde uitbreidingsgebieden kadert in de bovengemeentelijke taakstelling. Dit kan zowel in aansluiting met het woongebied (bv. woningbouwprojecten Annecylaan) als op een gunstig gelegen locatie in aansluiting met de stedelijke kernen (bv. Pikdorenveld) op voorwaarde dat gekozen wordt voor een ruimtelijk kwalitatief concept.”

 

o Onder ‘2.2.3 Uitbouwen Kernen Kraainem Noord, Midden en Stokkel - Kraainem Midden kwalitatief stedelijk woongebied’:

p. 26: “Ontwikkelen van het Pikdorenveld als kernversterkend project, waarbij de plannen voor de herinrichting van de Wezembeeklaan moeten uitgewerkt zijn alvorens de ontwikkeling van Pikdorenveld noord kan opgestart worden.”

 

o Onder ‘2.3.1.2 Categorie 2 –Zonevreemde woningen in overige openruimtegebieden’:

p. 30: “enkele woningen in de bufferzone van de Wezembeeklaan, woningen aan de Astridlaan, Wilde Rozenweg en de Burburelaan gelegen in agrarisch gebied; de ontwikkelingen dienen hier afgewogen te worden tegenover de ontwikkeling van het stedelijk project Pikdorenveld;”

 

p. 39: “2.4.7 Overige gebieden, die op termijn in aanmerking komen voor woningbouw

Het gemeentebestuur stelt in het kader voor de realisatie van bijkomende woningbouw voor een periode na 2007, naast de in punt 2.4.4. geselecteerde gebieden, het gebied Pikdorenveld voorop. Aangezien de ontwikkeling van het gebied in samenhang dient te gebeuren met het Vlaamse gewest, brengt de gemeente deze actie in als suggestie bij de afbakening van het Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel. Indien mocht blijken dat de realisatie van bijkomende woningen niet in de periode 2007 – 2012 kan plaatsvinden, zal de gemeente hiervoor alternatieven aandragen op basis van een gefundeerde ruimtelijke afweging en de ruimtelijke visie zoals geformuleerd in 2.2.”

 

o Onder ‘2.5.1.2 Randvoorwaarden ten aanzien van de bovenlokale kleinhandelszone Wezembeeklaan’:

p. 40: “De kleinhandelszone Wezembeeklaan is centraal gelegen op het grondgebied van Kraainem in aansluiting met het openruimtegebied Groenveld en functioneert op bovenlokaal niveau. De verkeersafwikkeling vindt plaats via de Wezembeeklaan. De gemeente kiest voor de uitbouw van de bovenlokale kleinhandelsactiviteiten in samenhang met de bescherming van de landschappelijke kwaliteiten en het verbeteren van de mobiliteitsproblematiek. Dit kan gerealiseerd worden door de aanpak van de Wezembeeklaan (zie 2.8 gewenste verkeersstructuur) en de aanpalende straten. Een verdere bespreking van de ontwikkelingsmogelijkheden is opgenomen in hoofdstuk 3 / deelgebied Pikdorenveld. Aangezien het om een strategische ontwikkeling in het stedelijk gebied gaat, vormt het voorstel een suggestie naar de hogere overheid.”

 

p. 50-51: “2.8.3.1 Heraanleg Wezembeeklaan

2.8.3.1.1 Scenario 1 / bovenlokaal ontwikkelingsperspectief

De heraanleg van de Wezembeeklaan in samenhang met de realisatie van bijkomende handelsoppervlakte in functie van de herlocatie en verdere uitbreiding van bestaande handelszaken, als voor lokale startende en dienstverlenende activiteiten dient als een bovenlokale ontwikkeling te worden gezien. De gemeente brengt deze actie in, als suggestie naar het Vlaamse gewest in het kader van het afbakeningsproces van het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel. De Wezembeeklaan wordt hierbij geselecteerd als secundaire weg III in aansluiting met het op- en afrittencomplex van de R0. Een verdere bespreking van de ontwikkelingsmogelijkheden is opgenomen in hoofdstuk 3 / deelgebied Pikdorenveld.

2.8.3.1.2 Scenario 2 / lokaal ontwikkelingsperspectief

Binnen het lokaal ontwikkelingspespectief is de heraanleg van de Wezembeeklaan tevens een prioriteit. Het doorgaand verkeer wordt in dit scenario ontmoedigd en het openbaar vervoer (bus en eventueel andere vervoersmiddelen op langere termijn) krijgt er prioriteit. Het inrichten van een doortocht door de kern Kraainem Midden en het inlassen van een aantal verkeersremmende maatregelen (o.a. wegversmalling) vormen een onderdeel van de heraanleg. Naast het openbaar vervoer gaat er bijzondere aandacht naar de zwakke weggebruikers en de oversteekbaarheid van de Wezembeeklaan. Het lokaal ontwikkelingsperspectief wordt verder besproken in hoofdstuk 3 / deelgebied Pikdorenveld.”

 

p. 57 e.v.: “3 GEWENSTE ONTWIKKELING DEELRUIMTEN

3.1 DEELRUIMTE PIKDORENVELD

Omwille van de duidelijkheid worden de verschillende beleidsopties voor de uitbouw van het Pikdorenveld in dit onderdeel gebundeld. Dit maakt het mogelijk om de ontwikkelingen in hun onderlinge samenhang te zien. Voor het Pikdorenveld onderscheiden we een lokaal en bovenlokaal ontwikkelingsperspectief. De bovenlokale ontwikkeling van het Pikdorenveld kan niet los gezien worden van het afbakeningsproces van het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel en de beslissing van de Vlaamse regering hieromtrent. De suggesties worden door de gemeente ingebracht in het afbakeningsproces. De ontwikkelingsmogelijkheden en de timing ervan zijn momenteel niet gekend en kunnen dan ook niet door de gemeente worden gestuurd. Inzake de lokale ontwikkeling zullen de mogelijkheden van de gemeentelijke opties tevens afgewogen worden ten aanzien van de visie van de Vlaamse overheid voor dit gebied. Dit maakt dat alternatieven buiten het Pikdorenveld als mogelijkheid open gehouden worden.

3.1.1 Schakel tussen Kraainem noord en zuid

Het gebied Pikdorenveld is een strategische locatie, gelegen in de stedelijke kern Midden Kraainem in aansluiting met de kern Stokkel. Het gebied ligt ingesloten tussen de stedelijke woongebieden van Kraainem, Sint Pieters Woluwe en Wezembeek –Oppem en vormt als het ware een schakel tussen de noordelijke en zuidelijke deelgebieden binnen Kraainem. Het gebied is uitgerust met hoogwaardige voorzieningen en goed ontsloten op lokaal en bovenlokaal niveau. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is naast het busvervoer (MIVB, De Lijn) gegarandeerd via de tramlijn 39 die aansluiting geeft op het metrostation Stokkel. Het Pikdorenveld kent vandaag een versnipperd grondgebruik en heeft naast zijn bestemmingen als agrarisch gebied en bufferzone ten aanzien van de Wezembeeklaan, een woonfunctie. Dit met name in de vorm van een woonlint langs de Burburelaan en verspreide clusters van zonevreemde woningen. Het gebied bezit geen bijzondere natuurlijke of landschappelijke waarden.

3.1.2 Scenario’s voor de ontwikkeling van het gebied

Het Pikdorenveld vormt een scharnierpunt binnen de gemeente, waarvoor zich zowel lokale dan wel bovenlokale ontwikkelingsmogelijkheden aandienen. Nieuwe ontwikkelingen op deze plaats vergroten het draagvlak voor de stedelijkheid maar kunnen niet los gezien worden van de ruimtelijke context binnen het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel en de aanpak van de Wezembeeklaan. Tegenover de ontwikkeling van Pikdorenveld als kernversterkend project brengt de gemeente het behoud van Groenveld als openruimtegebied in. Het Groenveld vormt een functionele buffer tussen de stedelijke woongebieden en de RO en bevindt zich onder belangrijke landingsbanen van de luchthaven van Zaventem.

Scenario 1/ bovenlokale ontwikkeling

De gemeente stelt zich achter de realisatie van bijkomende woningen en handelsruimte in functie van de herlocatie en verdere uitbreiding van bestaande handelsactiviteiten, als voor lokale startende en dienstverlenende activiteiten nabij het op- en afrittencomplex van de RO, met impact op de Wezembeeklaan. De gemeente brengt deze actie in, als suggestie naar het Vlaamse gewest in het kader van het afbakeningsproces van het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel. Het gemeentebestuur stelt inzake de bovenlokale ontwikkeling van het Pikdorenveld volgende doelstellingen voorop: • het realiseren van kwalitatief stedelijke woonprojecten met aandacht voor diverse woonvormen naar vormgeving en typologie zoals villa appartementen, één- en meergezinswoningen, serviceflats, sociale huisvesting; prioriteit voor woningbouw gaat naar het deelgebied in aansluiting met de Astridlaan en Jules Adantlaan ten zuiden van de Wezembeeklaan;

• het realiseren van bijkomende ruimte voor handels- en dienstverlenende activiteiten, in aansluiting met de Wezembeeklaan; deze ontwikkeling biedt ruimte voor zowel een bestaand garage –carrosseriebedrijf om zich binnen de gemeente te herlocaliseren als voor de herlocatie van een bestaande supermarkt die vandaag in het woongebied geprangd zit. Het gemeentebestuur stelt inzake de bovenlokale ontwikkeling van het Pikdorenveld volgende randvoorwaarden voorop:

• de ontwikkeling van het Pikdorenveld kan niet los gezien worden van de mobiliteitsproblematiek. Alvorens enige ontwikkeling op te starten in het noordelijk deelgebied moeten de plannen voor de herinrichting van de Wezembeeklaan evenwel uitgewerkt zijn, door de betrokken overheid;

• de herinrichting van de Wezembeeklaan en aanpalende straten in functie van doorstroming, veiligheid, verkeersleefbaarheid en openbaar vervoer is noodzakelijk;

• de publieke ruimte wordt heringericht met nadruk op de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het gebied;

• alle bestaande zonevreemde woningen worden behouden. Indien om bepaalde redenen woningen zouden moeten verdwijnen dient dit gepaard te gaan met een billijke schadevergoeding voor de eigenaars;

• het realiseren van volwaardige groenbuffers op plaatsen die dit vereisen, om de hinder voor de omwonenden te beperken.

Scenario 2/ lokale ontwikkeling

Indien het Vlaamse gewest niet akkoord kan gaan met de voorop gestelde visie geldt een lokaal ontwikkelingsperspectief. De realisatie van bijkomende woningen in functie van de gemeentelijke taakstelling, naast de uitbouw van lokale handelsactiviteiten op niveau van de wijk en het uitbouwen van socio- culturele en gemeenschapsvoorzieningen worden als lokale ontwikkelingen gezien. De gemeente pleegt hierover overleg met het Vlaamse gewest in functie van een bestemmingswijziging ten einde hier lokale ontwikkelingen te kunnen realiseren. Het gemeentebestuur stelt inzake de lokale ontwikkeling van het Pikdorenveld volgende doelstellingen voorop:

• het realiseren van kwalitatief stedelijke woonprojecten met aandacht voor diverse woonvormen naar vormgeving en typologie, met o.a. aandacht voor één- en meergezinswoningen, serviceflats, rust- en verzorgingsinstelling en/of sociale huisvesting; dit alles op schaal van de kern en in overeenstemming met de gemeentelijke taakstelling inzake woningbouw;

• het inplanten of herlocaliseren van lokale handelsactiviteiten naar de zone langs de Astridlaan.

• het realiseren van ruimte voor socio –culturele en gemeenschapsvoorzieningen, die noodzakelijk uitgebouwd worden op een centraal gelegen locatie binnen de gemeente; Het gemeentebestuur stelt inzake de lokale ontwikkeling van het Pikdorenveld volgende randvoorwaarden voorop:

• voor bestaande handelszaken binnen de gemeente worden de mogelijkheden voor het behoud op de bestaande locatie maximaal aangewend;

• het lokaal ontwikkelingsperspectief houdt in dat de handelszone langs de Wezembeeklaan niet verder kan ontwikkelen;

• de ontwikkeling van het Pikdorenveld kan niet los gezien worden van de mobiliteitsproblematiek. Dit betekent de herinrichting van de Wezembeeklaan en aanpalende straten in functie van veiligheid, verkeersleefbaarheid en het openbaar vervoer;

• de publieke ruimte wordt heringericht met nadruk op de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het gebied;

• alle zonevreemde woningen worden behouden;

• het realiseren van private of semi- publieke tot publieke groene ruimten in functie van de woonkwaliteit;

3.1.3 Scenario’s voor de ontsluiting van het gebied

Scenario 1/ bovenlokale ontwikkeling

Vanuit het bovenlokaal ontwikkelingspespectief is de heraanleg van de Wezembeeklaan een prioriteit. De Wezembeeklaan heeft in dit scenario een bovenlokale functie met aandacht voor doorstroming van het doorgaand verkeer en de uitbouw van het openbaar vervoer (bus en eventueel andere vervoersmiddelen op langere termijn). Het gemeentebestuur stelt inzake ontwikkeling volgende doelstellingen:

• de doorstroming van het autoverkeer op de Wezembeeklaan wordt als prioriteit gesteld. Dit noodzaakt een herprofilering van de Wezembeeklaan op het volledige grondgebied van Kraainem (Grensstraat tot O. Burburelaan);

• om de doorstroming maximaal op te vangen wordt het aanbod en de frequentie van het openbaar vervoer verhoogd, naast het optimaliseren van de verkeerstromen voor het autoverkeer;

• ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om de bovenlokale kleinhandelszone die verder zal worden uitgebouwd, te ontsluiten. Een herprofilering van de weg is hier noodzakelijk om het kruisend verkeer te scheiden van het doorgaand verkeer. Het realiseren van ventwegen gecombineerd met o.a. verkeerslichten, rotonde of een ondertunneling / overbrugging van de Wezembeeklaan kan voor een oplossing zorgen;

• de aanleg van ventwegen kan tevens een oplossing bieden voor het ontsluiten van een bijkomende handelszone in het noordelijk deelgebied van het Pikdorenveld;

• de aanpak van de aanpalende straten in functie van doorstroming, veiligheid, verkeersleefbaarheid en openbaar vervoer is een noodzaak;

• de toegankelijkheid van het binnengebied wordt verhoogd in functie van het voorop gestelde ontwikkelingsperspectief;

Scenario 2/ lokaal ontwikkelingsperspectief

Binnen het lokaal ontwikkelingspespectief is de heraanleg van de Wezembeeklaan tevens een prioriteit. Het doorgaand verkeer wordt in dit scenario ontmoedigd en het openbaar vervoer (bus en eventueel andere vervoersmiddelen op langere termijn) krijgt er prioriteit. Het inrichten van een doortocht door de kern Kraainem Midden en het inlassen van een aantal verkeersremmende maatregelen (o.a. wegversmalling) vormen een onderdeel van de heraanleg. Naast het openbaar vervoer gaat er bijzondere aandacht naar de zwakke weggebruikers en de oversteekbaarheid van de Wezembeeklaan. Het gemeentebestuur stelt inzake ontwikkeling volgende doelstellingen:

• herinrichting Wezembeeklaan in functie van openbaar vervoer; • de aanpak van de aanpalende straten in functie van het veiligheid en verkeersleefbaarheid;

• beperkte toegankelijkheid van het binnengebied, de erffunctie wordt er benadrukt in combinatie van een doorstroming voor voetgangers en fietsers;”

 

 

         Bindend deel:

o p. 5: “14. De gemeente neemt het initiatief voor overleg met het Vlaamse gewest inzake volgende processen :

- afwijking van het decreet voor een deel van de zonevreemde woningen gelegen in de Brusselsesteenweg op de grens met Tervuren.

- De uitbouw van de handels- en bedrijfsfunctie zowel als de mogelijkheden voor woningbouw voor het deelgebied Pikdorenveld.”

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Recht van voorkoop

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van de aanbiedingsdossiers.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist zijn recht van voorkoop niet te laten gelden voor de volgende dossiers: 152084, 152182, 152416

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen vraagt dat de instrumenterende ambtenaren van deze beslissing via het e-voorkooploket op de hoogte gebracht zullen worden.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Terugbetaling waarborg OMV

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van het voorstel tot

terugbetaling van de waarborgsom -waarborg 2019/27- van 9 juli 2019.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist de waarborgsom ten bedrage van

700 euro volledig terug te betalen aan de opdrachtgever.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Terugbetaling waarborg OMV

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van het voorstel tot

terugbetaling van de waarborgsom -waarborg 2020/11- van 17 maart 2020.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist de waarborgsom ten bedrage van

700 euro volledig terug te betalen aan de opdrachtgever.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Milieu – Oproep lokale gebiedsdeal droog

 

Besluit

 

Enig artikel :

Het college van burgemeester en schepenen keurt het actieprogramma lokale gebiedsdeal droogte ‘Woluwe’ goed en zal de steunbrief voor 20 april opsturen.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Milieu - Verwijderen boom

 

Het punt wordt verdaagd naar een volgende zitting.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Milieu - Verwijderen boom

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen levert geen kapvergunning af voor het kappen van 2 thuya’s, staande in de Haagdoornlaan.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Milieu - Verwijderen boom

 

Besluit

 

Enig artikel :

Het college van burgemeester en schepenen levert geen kapvergunning af voor het kappen van de berk, staande in de Oudstrijderslaan.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Dienstverleningsabonnement team burgerzaken

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht van het dienstverleningsabonnement team burgerzaken te gunnen aan de firma SERVANTES BV, Merestraat 66 te 9300 Aalst met ondernemingsnummer 0745.916.340 voor een bedrag van 9 680,00 EUR, inclusief BTW.

 

Artikel 2:

De opdracht te financieren met krediet voorzien in het meerjarenplan 2022 onder de algemene rekening 61310002 ‘Erelonen en vergoedingen consultancy’ en onder beleidsitem 011200 ‘Personeelsdienst en vorming’. 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Belastingen - Kohier - Drukwerk - 02/2022

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier "belasting op de verspreiding van niet geadresseerd drukwerk" voor de maand februari 2022 vast en uitvoerbaar voor een totaal bedrag van € 13 252.60.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Financiën - goedkeuring betalingsbevel

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen keurt de betalingsbevelen met nummers 2022/55 KFI, 2022/56 MAN en 2022/57 goed en stelt deze betaalbaar, behoudens het bevel houdende de VUB. Deze laatste werd in de laatste zitting goedgekeurd.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Vakorganisaties - Wijziging/stopzetting mandaten

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Oekraïnecrisis - Klooster van de Visitatie

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schrijven van 6 april 2022 en de plannen van de Belgische vereniging der leden van de soevereine militaire hospitaalorde van Sint Jan van Jeruzalem van Rhodos en van Malta vzw.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om, op basis van de voorliggende feiten, het positieve advies van de diensten en een samenwerking met de Orde van Malta, onder volgende voorwaarden, aan te gaan:

  Het dient om duurzame huisvesting te gaan waarbij zestig vluchtelingen maximaal twaalf maanden, mei 2023, in het klooster kunnen verblijven;

  Enkel vluchtelingen die reeds door de administratie ingeschreven zijn in het bevolkingsregister, kunnen in principe in het klooster opgevangen worden;

  Vluchtelingen die reeds privaat worden opgevangen op het grondgebied van Kraainem, kunnen in het klooster van duurzame huisvesting genieten.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de nodige budgetten te voorzien, namelijk: €25 000,00 voor de financiering van opknapwerken en een tussenkomst van maximaal €10 000,00/maand voor een periode van maximaal twaalf maanden. Het gaat om totale financiële tussenkomst van €145 000,00.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de nodige stappen te ondernemen om de samenwerking te formaliseren en de subsidieaanvraag in te dienen bij de Vlaamse Overheid.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de eigenaar om een wijziging aan te brengen aan de ontwerpflyer die verspreid zou worden ter gelegenheid van de infovergadering voor de buurtbewoners. Het college vraagt om in deze flyer:

- de nadruk te leggen op de financiële steun van de gemeente;

- de nadruk te leggen op de noodsituatie van de Oekraïense vluchtelingen.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

FOD Financiën - Zitdagen personenbelastingen

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om zitdagen voor personenbelastingen te organiseren en het regionaal belastingkantoor hiervan op de hoogte te stellen.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Toetreding raamovereenkomst ICT-materiaal

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om toe te treden tot de raamovereenkomst 'Raamovereenkomst ICT-, Audiovisueel- en Netwerkmateriaal 2021/004' - perceel 1 'ICT-materiaal'.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Evenementenaanvraag - Pizza Day

 

Besluit

 

Enig artikel :

Het college van burgemeester en schepenen beslist om toelating te geven aan Romain Vuga, namens jeugdhuis De Villa, voor het organiseren van het evenement Pizza Day op zaterdag 4 juni 2022 van 11 uur tot 22 uur aan de bar en in de tuin van het jeugdhuis, Denayerstraat 78 te Kraainem. De vigerende coronamaatregelen dienen in acht te worden genomen.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Evenementenaanvraag - Septemberfeesten 2022

 

Het punt wordt verdaagd naar een volgende zitting.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Huis van het Kind - luierbox

 

Het punt wordt verdaagd naar een volgende zitting.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Mobiliteit - St Anthony's Fayre

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Milieu : Snoeien van bomen

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht “Snoeien van bomen ” te gunnen aan de firma The Gardens Verts, Voskapelstraat 10 te 1933 Zaventem tegen het nagerekende offertebedrag van 12.729,20 euro (incl. 21% btw).

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht te financieren met het krediet voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 op GE/61030510/068000.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Mobiliteit - Aankoop van 50 fietsrekken

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht “Aankoop van 50 fietsrekken” te gunnen aan VELOPA nv  Greenhill Campus - gebouw D, Interleuvenlaan 15 te 3001 LEUVEN tegen het nagerekende offertebedrag van 11 555,50 euro (incl. 21% btw).

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht te financieren met krediet voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 op GE/22800000/020000-INVESTERING-U.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Patrimonium - Stookplaats Sporthal

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht “Patrimonium - Stookplaats Sporthal - gunning reparatie” te gunnen aan Senec nv, J. De Keyzerstraat 5A, 1970 Wezembeek-Oppem (op basis van hoogdringendheid), tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van 13 402,44 euro (incl. btw).

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht te financieren met het krediet voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 op GE/61030010/074200.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Orgel Sint-Pancratiuskerk

 

Besluit

 

Enig artikel:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om principieel akkoord te gaan met volgende engagementen voor de geactualiseerde raming van 610.057,80 euro voor de renovatiewerken van het orgel van de Sint-Pancratiuskerk:

 

Kerkfabriek

163.638,90 euro

 

Vlaamse Overheid, Agentschap Onroerend Erfgoed

362.780,00 euro

Gemeente

83.628,90 euro

Totaal

610.057,80 euro

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Openbare Werken - Verledding

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de offerte van Fluvius goed te keuren

voor de volgende werkzaamheden in de Zaventemsesteenweg (verledding + deel van de elektriciteitskabel ondergronds aan te brengen) :

         Aanleg van ondergrondse OV leidingen;

         Aanleg van ondergrondse LS leidingen;

         Plaatsen en leveren van vier rechte conische OV palen van 6,3 meter in Akzo 900 (antraciet grijs);

         Plaatsen en leveren van drie rechte conische OV palen van 5 meter in Akzo 900 (antraciet grijs);

         Plaatsen  van 7 Micro Luma Led armaturen 3500 lumen (30W) warm witlicht ( 3000K) Akzo 900 (antraciet grijs);

         Alle overkoppelingen van de huizen die zich op het bvg net bevinden.

 

Artikel 2 :

Het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht te gunnen aan de firma Fluvius aan de prijs van € 29 740,42 inclusief 21% BTW en dit te financieren met het krediet voorzien in het meerjarenplan op GE/22800000/067000/2-1/ 2-1-2/IPRIOR 2012.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Mobiliteit - Aanvullend reglement

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om onderstaand aanvullend reglement, met betrekking tot de invoering van een permanent parkeerverbod in de Jules Adantstraat, goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om een permanent parkeerverbod in te voeren:

- langs de linker- en rechterzijde over een lengte van 2m, beginnend aan de ingang van de oprit van de woning, Jules Adantstraat 59-61.

- langs de linker- en rechterzijde over een lengte van 2m, beginnend aan de ingang van de garage van de woning, Jules Adantstraat 53.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om het parkeerverbod aan te duiden door middel van gele onderbroken strepen.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om dit reglement ter kennisgeving

voor te leggen aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Mobiliteit - Gemeentelijke verordening

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om een gemeentelijke verordening toe te staan aan de firma CVS, Europark-Oost 15 te 9100 Sint-Niklaas, voor het plaatsen van signalisatie voor kabel-en sleufwerken in de Oscar de Burburelaan van 6 mei 2022 tot en met 21 mei 2022.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat de borden geplaatst dienen te worden conform het bijgevoegde plan.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat al deze wijzigingen gesignaleerd worden door de verkeersborden A31 en F47.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat de omliggende bewoners minimum één week op voorhand schriftelijk in kennis gesteld worden van de te verwachten hinder en dit conform de taalwetgeving.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

Mobiliteit - Gemeentelijke verordening

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen beslist om een gemeentelijke verordening toe te staan aan de firma EBN-Tech, Spieveldstraat 27 te 9140 Lokeren, voor het plaatsen van signalisatie in opdracht van Fluvius, ter hoogte van de Ferdinand Kinnenstraat 26, van 12 mei 2022 tot en met 15 mei 2022.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat de borden geplaatst dienen te worden conform het bijgevoegde plan.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat al deze wijzigingen gesignaleerd worden door de verkeersborden A31, C46, D1, E3 met bijhorende pijlen en F47.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat de omliggende bewoners minimum één week op voorhand schriftelijk in kennis gesteld worden van de te verwachten hinder en dit conform de taalwetgeving.

Publicatiedatum: 17/05/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.